CONCACAF elemelerinin özetini izlediniz!
Panama’nın dün İngilizler’e karşı bazı davranışlarını seyrettikten sonra sanırım, Orta ve Kuzey Amerika elemelerinde nasıl bir oyun oynandığını az çok tahmin etmiş oldunuz... BEN...
Panama’nın dün İngilizler’e karşı bazı davranışlarını seyrettikten sonra sanırım, Orta ve Kuzey Amerika elemelerinde nasıl bir oyun oynandığını az çok tahmin etmiş oldunuz...
BEN, Dünya Kupası’nda takım sayısının artışına karşı olanlardan değilim. Kalite düşecek diye bir endişem yok çünkü Dünya Kupası sadece kaliteyle ilgili bir turnuva değil. Farklı kültürlerin buluşması ve çarpışması bana mutluluk veriyor; Panamalı Cooper’ın Ronaldo ile, İranlı Ezatolahi’nin Messi ile karşılaşması beni Dünya adına umutlandırıyor.
Ancak dün bu umutlarımı bir miktar kıran bir ilk devre izledik Nizhny Novgorod’da. Suudi Arabistan da Rusya’ya karşı maçın büyük bölümünde çaresiz kalmış ama futbol dışı bir çirkinliğe başvurmamıştı 14 Haziran’da. Dün Panamalılar’ın İngilizler’e karşı davranışları iki ayrı sebeple üzdü beni: Birincisi, birçok Amerikalı dostumdan bu eleştiriyi duymuştum; “Panama’nın CONCACAF elemelerinden gelip ABD’nin gelememesi, tamamen hakem kararlarıyla ilgili” diye. Çünkü CONCACAF hakemleri dün gözlemlediğimiz davranışları es geçmişlerdi.
İkinci üzüldüğüm konuysa, Mısırlı hakemin Panamalılar’ı cezalandırmakta çok yetersiz kalması sebebiyle, bu tavrın tekrar etmesi ihtimali. Video yardımcı hakemlere tam da bu tarz davranış biçiminin önünü kesmeleri için ihtiyaç duyuyoruz bence. Moskova’daki video hakemler, dün çok daha fazla aktif olmalılardı, oyunu koruma adına.
Neyse ki maçın ikinci devresinde çok daha olumlu bir Panama takımı izledik. Lingard’ın ve Kane’in yıldızlaştığı günde Panama’nın da Dünya Kupası tarihinde ilk golünü atması mutluluk verici. Yaşasın Dünya Kupası. Yaşasın milletlerin buluşması ve kaynaşması...
PUAN EŞİTLİĞİ KONUSU
· Bu ihtimal ilk olarak B Grubu’nda oluştu. Şu anda puanları, averajları, golleri bire bir aynı olan ve aralarındaki maç da berabere biten İspanya ve Portekiz zirveyi paylaşıyorlar. Peki bugün, iki takım aynı sonuçlarla galip gelirlerse ne olacak? İspanya Fas’ı, Portekiz de İran’ı 1-0 yenerlerse, iki dev ekip 7 puan, 2 averaj ve 5 golde eşitlenecekler. Aralarındaki maç da 3-3 bittiği için iki ekibi sportif enstrümanlarla birbirinden ayırmak imkânsız.
Bu konuda UEFA ile FIFA’nın teamülleri farklı. 2008’deki Türkiye-Çek Cumhuriyeti ihtimali benzeri bir statü FIFA’da yok. FIFA, bu kusursuz eşitliği fair-play puanıyla bozuyor. Her sarı kart -1, ikinci sarı -3, kırmızı kart -4 puan.
Şu ana kadar bir sarı kart gören İspanya, iki sarı kart gören Portekiz’in önünde lider. Peki eğer son maçta iki takım aynı sonuçla galip gelir, İspanya da 1 sarı kart fazla görürse? Bu durumda FIFA Organizasyon Komitesi lideri, kura ile belirleyecek.