Video hakem, Dünya Kupası'na doğru
IFAB (yani futbol oyun kurallarını belirleyen kurul), önümüzdeki Pazartesi günü Zürih’te kritik bir toplantı yapacak. Toplantının ana gündemi, video hakem uygulaması... IFAB’ın 4’ü Britanya kökenli 8...
IFAB (yani futbol oyun kurallarını belirleyen kurul), önümüzdeki Pazartesi günü Zürih’te kritik bir toplantı yapacak.
Toplantının ana gündemi, video hakem uygulaması... IFAB’ın 4’ü Britanya kökenli 8 üyesinden 5’inin görüşü olumlu olursa, 2 Mart’taki toplantı için bir tavsiye kararı alınacak. Ve bu tavsiye kararı alınırsa, video hakem, Haziran’daki Dünya Kupası’nda kullanılacak.
VAR, yani video asistan hakem, halen Almanya, İtalya, Amerika gibi büyük ligler dahil 15 turnuvada test ediliyor. 15 ligde 1000’in üstünde müsabakada toplanan test verileri Belçika’daki Leuven Üniversitesi’ne gönderildi.
Üniversitenin ilk raporları olumlu. Analize göre ortalama 3 maçta 1 kez video asistan hakem düzeltmesi yaşanıyor, bu sayının da futbolun doğal akışını zedelemediği görüşü hakim.
iNGiLTERE KUPADA DENEDi
Global olarak VAR tavsiyesi verilmesiyse aslında Britanyalılar’ın ikna olmasına bağlı; zira karar alıcı kurulun yarısı onlardan. İngiltere, ilk kez geçtiğimiz hafta kupada oynanan iki maçta (Brighton-Crystal Palace ve Chelsea-Arsenal maçlarında) uygulamayı denedi. Sonuçlar orada da olumlu.
Brighton-Palace maçında video asistan hakem Swarbrick, orta hakem Marriner’la 11 farklı pozisyonu istişare etmiş. Ama hiç oyunu durdurma ihtiyacı hissetmediler. Chelsea-Arsenal maçındaysa hakem Martin Atkinson, 4 kez video asistan hakemine başvurdu. Her başvuru sırasında elini kulağına götürerek, oyundaki duraksamadan faydalandı. Değişen karar olmadı.
Maçı izleme şansı olanlar hatırlayacaklar, Chelsea-Arsenal, tartışmalı pozisyonu bol bir müsabaka idi. Atkinson, Chelsea’nin 2 penaltı itirazını ve 2 de kırmızı kart şüphesini video asistana sorma ihtiyacı hissetti. Ama kararlarını değiştirmedi.
Bu arada önemli bir detayı sanırım burada not etmek gerek: Orta hakem, tart...