2 milyar dolarlık BiyoTürk planı

Tahran (İran) merkezli biyobenzer ilaç üreticisi CinnaGen’in Türkiye CEO’su Ferhat Farşi, gazeteye gelir gelmez bilgisayarını açtı, sunuma başlattı:- BiyoTürk...Ben Çerkezköy’de süren 100 milyon...

Tahran (İran) merkezli biyobenzer ilaç üreticisi CinnaGen’in Türkiye CEO’su Ferhat Farşi, gazeteye gelir gelmez bilgisayarını açtı, sunuma başlattı:

- BiyoTürk...

Ben Çerkezköy’de süren 100 milyon dolarlık yatırımın son durumunu anlatacağını düşünürken, Farşi heyecanla yeni bir plan ortaya koydu:
- CinnaGen olarak Türkiye’deki yatırımımız hedeflerimiz doğrultusunda yürüyor. Fabrikamız 2019’un ilk çeyreğinde faaliyete geçecek. Türkiye’nin günden güne büyüyecek biyoteknolojik ilaç ithalatını frenleyecek “BiyoTürk” projesini hazırladım.

Türkiye’nin yıllık biyoteknolojik ilaç ithalatının 1 milyar dolar düzeyinde olduğunu vurguladı:
- BiyoTürk projesiyle 1 milyar dolarlık biyoteknolojik ilacı daha uygun koşullarda Türkiye’de üretebiliriz.

Projenin hedefinin sadece 1 milyar dolarlık ithalatı durdurmak olmadığının altını çizdi:
- Hedefimiz Avrupa, Afrika, Türki Cumhuriyetler, Güney Asya, Güney Amerika ve Rusya’ya yılda 500 milyon dolarlık ihracat yapmak olacak.

Proje ile Türkiye’de biyoteknolojik ilaç üretimine dönük ekosistem yaratılacağını kaydetti:
- Yabancılara da açık olacak projeye dış finansman rahatlıkla sağlanabilir. Yaptığım ön görüşmelerde bunun işaretlerini aldım.

CinnaGen’in projenin tümünü üstlenip, üstlenemeyeceğini sordum, yanıtladı:
- CinnaGen üstlenebilir ama devlet desteği gerekiyor. Proje için başlangıçta 50 bin metrekare, toplamda 100 bin metrekarelik bir alana ihtiyaç duyulacak.

BiyoTürk’e başka global üreticilerin de dahil olabileceğini belirtti:
- Mevcut biyoteknolojik üretim yapan fabrikalar da bu bünyede toplanabilir. Burada hedef global biyoteknolojik ilaç geliştiren ve üreten bir yapı oluşturmak.

4 fabrika, Ar-Ge merkezi, klinik araştırma hastanesi ve laboratuvarlardan oluşacak projenin yatırım maliyetini merak ettim, anlattı:
- 500 milyon dolardan başlayıp 2.2 milyar dolara kadar uzanabilir. Bu rakama maliyetin önemli kalemleri arasında yer alan klinik çalışmalar da dahil.

“BiyoTürk”ü global oyuncu olarak düşündüüğüne işaret etti:
- 2.2 milyar dolarlık maliyette devlet teşvikleri belirleyici olacak. Biz elimizi taşın altına koymaya hazırız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Güvenli bölge’deki 1 milyon konuta 26.4 milyar dolar gerekiyor 28 Eylül 2019 | 2.427 Okunma Montajı bile 300 milyon euro 16 Eylül 2019 | 260 Okunma Japonlar 2.4 milyar lira yatırdı, boyada bölgesel güç olacak 15 Eylül 2019 | 451 Okunma Arsa verilsin tesis inşaatına 150 milyon lirayı biz buluruz 13 Eylül 2019 | 147 Okunma 20 milyon atık pet şişeden çamaşır makinesi kazanı yaptı 09 Eylül 2019 | 323 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar