3 milyar dolarlık 'fiber otoban'ı ortak büyütelim
TURKCELL CEO’su Kaan Terzioğlu, şirketin adını verdiği golf turnuvası ve sponsorları arasında yer aldıkları Klasik Müzik Festivali vesilesiyle buluştuğumuz Bodrum’da tablet bilgisayarını açtı...
TURKCELL CEO’su Kaan Terzioğlu, şirketin adını verdiği golf turnuvası ve sponsorları arasında yer aldıkları Klasik Müzik Festivali vesilesiyle buluştuğumuz Bodrum’da tablet bilgisayarını açtı, Türkiye’nin fiber altyapısıyla ilgili veriyi paylaştı:
- Türkiye’de 22 milyon hane var. Bunun 6 milyonu fiber altyapıdan yararlanabiliyor. Diğer hanelere de fiberi götürmemiz gerekiyor. 3 şirketin bunu aynı anda yapmasının imkanı bulunmuyor.
Türk insanının dünyada internet kullanımında bulunduğu yere dikkat çekti:
- Finlandiya, 11GB ile dünyada internet kullanımında birinci. Türk insanı 8GB ile 5’inci sırada yer alıyor.
Türkiye’nin dijitalleşme yolunda çözmesi gereken en önemli konulardan birinin fiber altyapı olduğunu vurguladı:
- Fiber altyapımız yeterli değil. Geçmişte fiber altyapısını paylaşma sorunu vardı. Sayın Binali Yıldırım’ın inisiyatifiyle protokol imzaladık, mevcudu paylaşma adımı attık.
KAAN TERZİOĞLU
Konunun mevcudu paylaşmayı aştığını kaydetti:
- Artık yenisini yapmamız lazım. Yenisini yapmak için de farklı bir iş modeli gerekiyor.
Türkiye’deki fiber altyapının değerinin 2-3 milyar dolar olduğunu savundu:
- Almanya’da fiber altyapının değeri 60 milyar dolar. Aradaki fark, sistemin temelindeki kuralların yanlışlığından kaynaklanıyor.
Bu noktada önerisini ortaya koydu:
- Gerekiyorsa sektör oyuncuları elindeki fiberleri versin, yeni bir şirket kurulsun. Bütün fiber altyapısını yeni bir şirket altında birleştirelim.
İstanbul’dan Ankara’ya 3 ayrı otoban yapılamadığına işaret etti:
- Aynı şey fiber altyapı için de geçerli. Eski Türkiye’de aynı altyapıyı paylaşmak yeterliydi. Artık yeni Türkiye için yeni bir yapı lazım. Yeni Türkiye’nin söylemi, “ortak yapalım” olmalı.
Ardından konuyu imtiyaz sözleşmelerine taşıdı:
- İmtiyaz sözleşmelerinden gelen verimsizliği ortadan kaldırmak gerekiyor.
Şu...