AKM'nin bir duvarı müzeye konulacak
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’ndeki çalışma ofisinde, Merkez’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı babası Naci Topsakal’dan devralan Yusuf Enes Topsakal’ı...
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’ndeki çalışma ofisinde, Merkez’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı babası Naci Topsakal’dan devralan Yusuf Enes Topsakal’ı yanına çağırdı:
- Anlat bakalım, yıkım işi nasıl gidiyor?
Yusuf Enes Topsakal, durakladı, Cumhurbaşkanı’nın Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM) sorduğunu anladı:
- Efendim ben Haliç Kongre Merkezi’ne bakıyorum. Yeni Yapı adlı inşaat şirketimizle babam ilgileniyor. Ama bildiğim kadarıyla yıkım işlemi hedeflenen tempoda ilerliyor.
İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın davetiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde gerçekleşen “İstanbul’un Fethinin 565’inci Yılı” kutlaması için Haliç Kongre Merkezi’ne gittiğimde Naci Topsakal ile sohbet ettim. Naci Topsakal’a AKM’nin son durumunu sordum:
- Yıkımda artık sona geldik. Bitti gibi.
Cep telefonundan bir fotoğraf gösterdi:
- Gördüğün beton parçası AKM’den. Bak, içinde midye-istiridye kabuğu var.
Taca İnşaat’la birlikte 5 yıl önce AKM’nin onarım ihalesini üstlendiklerini anımsattı:
- Biz ihaleyi aldıktan sonra işe başladığımızda AKM’nin “güçlendirme” ile hedeflenen duruma getirilemeyeceğini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na anlatmıştık. Onun üzerine işi durdurmamız istenmişti. O ihaleye dayanarak yıkım işi bize verildi.
Ardından fotoğrafa döndü:
- AKM’nin ilk yapıldığı ve yangın sonrası elden geçirildiği dönemde 1999 depremi sonrası düzenlenen yönetmeliğe benzer bir mevzuat yoktu. O dönemde inşaatlarda genellikle deniz kumu kullanılıyordu. AKM’nin betonundan midye-istiridye kabuğu çıkması normal.
Yıkımda dikk...