İlk fabrikayı ‘Gelen geçen görsün’ kriteriyle yaptı
Fahrettin Ulusoy, Samsun’da babasının zahire dükkanında çalışırken bir gün ceketini alıp çıktı, İstanbul’un yolunu tuttu. 2 yıl çeşitli yerlerde işçi olarak...
Fahrettin Ulusoy, Samsun’da babasının zahire dükkanında çalışırken bir gün ceketini alıp çıktı, İstanbul’un yolunu tuttu. 2 yıl çeşitli yerlerde işçi olarak çalıştı. Biraz para biriktirip memleketi Samsun’a döndü. Un-kepek ticaretine başladı. 1969’da kendi zahire dükkanını açtı. Hayalinde hep bir un fabrikası kurmak vardı.
Un üretiminde aslında kâr marjı çok düşüktü ama fabrikalardaki kamyon trafiği, yatırım kararında etkiliydi. Derken Ulusoy’un ilk fabrikayı kuracağı gün geldi. Fabrika yerini seçerken doğum yeri Tekkeköy’de (Samsun) karar kılındı. Özellikle yol üstü bir nokta seçildi:
- Tekkeköy’e gelen giden fabrikamızın önünden geçsin.
Ulusoy Un’un ilk fabrikasının öyküsünü Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Eren Günhan Ulusoy’dan dinledim. Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Günhan Ulusoy, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının fabrikanın ilk dönemlerinde işlerine yaradığını belirtti:
- İhracatı Rusya sayesinde öğrendik. Bugün 80’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Un ihracatında ilk 5’teyiz. İhracatımız 2016’da 42 milyon dolardı. Bu yıl 50 milyon doları aşıyor.
Türkiye’nin toplam un ihracatına değindi: