Demokratik meşruiyet sorunu
Demokratik sistemin işlerliğinin en önemli göstergesi, demokrasinin kurumları üzerindeki mutabakattır. Bu kurumların varlığı ve işleyiş prensipleri üzerinde uzlaşmayan, bundan kuşku duyan siyasal unsurlar, gruplar...
Demokratik sistemin işlerliğinin en önemli göstergesi, demokrasinin kurumları üzerindeki mutabakattır. Bu kurumların varlığı ve işleyiş prensipleri üzerinde uzlaşmayan, bundan kuşku duyan siyasal unsurlar, gruplar, aktörler varsa, demokrasi dışı arzular veya anti-demokratik zihniyet sorunu var demektir.
Demokratik meşruiyet, demokrasinin işleyiş süreçleriyle ortaya çıkan sonuçları kendi lehine olmasa da kabul eden bir anlayışa dayanır. Bu anlayıştakiler, siyasal süreçlerde rekabeti, mücadeleyi, seçimleri, referandumları ve demokratik sitemin karar alıcılarının yaptıkları tercihleri eleştirseler dahi, meşru kabul ettiklerini tartışmazlar bile. Bir anlamda demokratik süreçlerde yer alan iktidar ve muhalefet, ister parti şeklinde örgütlü siyasal muhalefet olsun isterse sivil siyasal gruplar ya da bireylerin muhalefeti olsun, hepsinin ortak paydası, demokratik süreçlerin ortaya çıkardığı neticeleri meşru kabul eden siyasal uzlaşmayı esas alır.
MEŞRU OLAN NEDİR?