Emperyal geçmişten geleceğe

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerginlik, bir tarihin değiştiğini gösteriyor. Eski dünyanın imparatorluk geleneklerine sahip bu iki ülke, küresel çağda bir ihtilafa düşerken, aynı zamanda sahip oldukları iki...

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerginlik, bir tarihin değiştiğini gösteriyor. Eski dünyanın imparatorluk geleneklerine sahip bu iki ülke, küresel çağda bir ihtilafa düşerken, aynı zamanda sahip oldukları iki eğilimi dolaylı olarak ortaya koymuş bulunuyorlar.

Rusya yüzyıl sonra değişen Ortadoğu haritasında siyasi olarak yer almak isterken, Türkiye ise ‘artık bu coğrafyadaki sınırlar bana rağmen çizilemez, benim burada sadece tarihsel kültürel ilişkilerim yok, aynı zamanda burada yaşayan halklara karşı da sorumluluklarım var’ cevabını vermektedir. 
“Tarihin değiştiği zamanlarda yaşıyoruz. Yaklaşık yüz yıl önce dünyanın en büyük iki tarımsal imparatorluğu olan Türkiye ve Rusya, 20.yüzyılı farklı tarihsel maceraların içinde geçirdikten sonra, 21.yüzyılda emperyal bir vizyon ortaya koyup koyamayacaklarını göstermek istiyorlar.”

Hayaletlerle yaşamak

Sovyet sonra Rusya’nın en büyük sorunu, yeni bir ekonomik düzen kurarak modern dünyaya ekonomik ilişkiler ekseninde intibak edip edemeyeceği şeklinde tanımlanıyordu. Yaklaşık çeyrek yüzyıl sonra ortaya çıktı ki; asıl sorun ekonomiden çok siyasaldı. Rusya doğal zenginliklerini iyi değerlendirerek ‘sosyalizan ekonomiden’ modern ekonomiye geçme konusunda, kapitalist ülkeleri bile geride bırakacak vahşi kapitalizmi, hoyratça kendi ülkesine taşımakta hiç tereddüt etmemiştir. Buna mukabil, totaliter ideolojinin yarattığı antidemokratik zihniyet, bu yeni durum içinde de devam ederek, Rusya’da o çok söylenen ‘oligarklar rejimine’ dönüşmüştür. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 702 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 466 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 228 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 107 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 134 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar