Ey Avrupa!
Türkiye’nin AB macerası bitiyor mu? Roma Anlaşması’nın imzalanıp AET’nin kuruluşundan sonra çok geçmeden 1963’te topluluğa girmeye teşebbüs eden ve elli dört yıldır üyelik için...
Türkiye’nin AB macerası bitiyor mu? Roma Anlaşması’nın imzalanıp AET’nin kuruluşundan sonra çok geçmeden 1963’te topluluğa girmeye teşebbüs eden ve elli dört yıldır üyelik için bekleyen bir ülkenin geldiği yer, üzerinde durup düşünülmesi gereken bir konu değil midir?
Meseleye sadece AB üzerinden bakmak eksik olacaktır; çünkü Türkiye Avrupa ilişkilerinin tarihi çok eskiye uzanmaktadır ve Avrupa’ya katılma daha özgün ifadesiyle Avrupalılaşma arzusunun somut ilk adımı Tanzimat fermanına kadar uzanmaktadır ki daha sonra Paris Anlaşmasıyla ‘Avrupa sistemine katılmış’olunduğunu ifade eden resmi söylemi hatırlatalım. Zamanın gazeteleri Tanzimat fermanını yayımlarken ‘artık Avrupalı olduk’ türünden sevinç manşetleri atarken, hükümet de bilmem kaç pare top atışıyla bunu dünyaya duyurmaya çalışmaktaydı. “Onlar, Gümrük Birliği Anlaşması’nı imzalayan Türk Hükümeti’nin 1995’te de aynı şekilde sevinç çığlıklarıyla bu olayı kutlayacağını ve gazetelerinin de ‘şimdi Avrupalıyız’ başlıkları atıp olayı duyuracaklarını elbette düşünmemişlerdi. Daha bitmedi 2000’li yıllarda kaç defa ‘ AB’ye giriyoruz’ diye gazetelerin birinci sayfalarında Türk bayrağının yanına AB bayrakları yerleştirilerek bu yönde haberler yapılırken belediyelerin organizasyonlarıyla Kızılay Meydanı’nda kalabalıklarla kutlamalar yapıldı, renkli balonlar havaya bırakıldı.”