Yüz yıllık statüko bin yıllık kardeşliği bozabilir mi?
“Bugün Ortadoğu’da yaşanan devrimlerin, darbelerin, çatışmaların, iç savaşların arkasında yatan mesele, bölge halklarıyla bu coğrafyada var olan siyasi statükonun çelişmesidir. Bahar...
“Bugün Ortadoğu’da yaşanan devrimlerin, darbelerin, çatışmaların, iç savaşların arkasında yatan mesele, bölge halklarıyla bu coğrafyada var olan siyasi statükonun çelişmesidir. Bahar Devrimleriyle birlikte kendi kaderine sahip çıkan mazlum insanların dünyasında yaşamanın bedeli oldukça ağırdır.”
Dünya enerji kaynaklarının burada yoğunlaşmış olmasının bunda önemli bir rolü bulunduğu açıktır; Sanayi Çağıyla birlikte önce petrolün, arkasından doğalgazın enerji kaynağı olarak kullanımının yaygınlaşması, bölgeyi yağmalamak isteyenlerin sıraya dizilmesine sebep olmuştur. Esasen sömürgeci ülkelerin İmparatorluğu parçalamasının da aynı nedenlere dayandığını, bu yüzden petrolün çıktığı toprakların bir karışının dahi Türklere bırakılmayıp, el konduğu biliniyor. Türkiye’nin sınırları biter bitmez neredeyse hemen her yerden petrol fışkırırken, enerji kaynakları olmayan bu alanda mutlak bir dışa bağımlılığın tesadüfen ortaya çıktığını kimse iddia edemez.