AK Parti-MHP uzlaşısı ve yeni fırsatlar
Demokrasi diyalog, hoşgörü, tahammül ve uzlaşı kültürüne dayanan bir siyasal sistemdir. Diyalog kelimesi bir ‘düşünceyi takip etme’ anlamındadır. Bir fikri, kanaati, önerisi olanlar...
Demokrasi diyalog, hoşgörü, tahammül ve uzlaşı kültürüne dayanan bir siyasal sistemdir.
Diyalog kelimesi bir ‘düşünceyi takip etme’ anlamındadır. Bir fikri, kanaati, önerisi olanlar birbirleriyle diyalog kurarlar. Diyalog ve uzlaşıya kapalı olanlar aslında bir ‘siyasetsizlik hali’ içindedir ve siyasi meydan okumada bulunabilecek bir vizyona sahip değildir.
Bu halin, yani siyasetsizlik ve diyalogsuzluğun sonucu ise kötü üslup kullanma ve rijit olma halidir. ‘Aşırı, aykırı, hamasi, hakaretamiz, ölçüsüz’ bir üslup genelde uzlaşıya kapalı olanlardan sudur eder.
Diyalog ve uzlaşı siyasette üslubun yumuşaması, daha temiz ve kuşatıcı olması gibi bir sonuç doğurur.
Yatıp kalkıp ‘uzlaşı’ vurgusu yapan CHP’nin, AK Parti ile MHP arasındaki anayasa değişikliği uzlaşısına çamur atması, kirli pazarlık gibi ifadeler kullanması tam bir paradokstur.
Diyalog ve uzlaşı köprülerini havaya uçurmayı siyaset zannedenler ya ileri noktalara gidemezler veya gittikleri yerden dönemezler.
Sağduyu olmadan uzlaşı ve diyalog olamaz. MHP lideri Bahçeli’nin son aylarda sergilediği sağduyulu tavır, siyasette farklı bir üslup, yumuşama ve fırsatlar ortaya çıkarmıştır.
Onlarca yıldır konuşulan hükümet sisteminin değiştirilebilecek bir noktaya gelmesi, Bahçeli’nin bu sağduyulu tavrı sayesinde bir imkân oluşturmuştur.
AK Parti kurulduğu günden itibaren uzlaşı ve diyalog noktasında pozitif bir yaklaşım sergilemiştir. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın temiz sayfa açma, helalleşme, pozitif kampanya yapma, temiz dil kullanma, kapıyı açık tutma gibi yaklaşımları siyasetin uzlaşı zemininde kalite kazanmasına katkıda bulunmuştur. Balkon konuşması, Yenikapı Ruhu gibi kavramlar da bu siyaset anlayışının tarihe geçen tezahürleridir.
Erdoğan her zaman uzlaşıya açık olmuş ancak kendi fikrini dayatan yaklaşımın uzlaşı arayışı gibi sunulmasına karşı çıkmıştır. Ona göre uzlaşı, geri noktada değil daha ileri noktada buluşmayı ifade eden bir kavramdır. Uzlaşmanın orta yol fikri çözümsüzlüğe ve statükoya değil, meselenin halline ve değişime imkân sağlayan bir muhtevayı ifade eder.
AK Parti ile MHP’nin Cumhurbaşkanlığı Sistemine yönelik anayasa değişikliğinde uzlaşması yeni bir siyaset tarzına, yeni bir üsluba ve diyalog zeminine kapı açar.
Aslında bu ilişkiyi veya MHP’nin pozitif yaklaşımını 15 Temmuz sonrası birçok konuda gördük. FETÖ ile mücadeleden, DEAŞ ve PKK ile mücadeleye kadar birçok meselede MHP milli bir duruş olarak hükümetin yanında yer aldı.