Ege ortak göl olamaz mı?
Yunanistan Ege’yi kendi gölü haline çevirmeye çalışıyor. Türkiye’nin ise buna göz yumması mümkün değil. Mümkün olsa da iki ülke Ege denizini ortak bir göl haline getirebilse...
1960’lı yıllarda Kıbrıs gerginliği yaşanırken merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel aramızın limoni olduğu İngiltere’yi ziyaret eder. Demirel’in İngiliz Dışişleri Bakanı’nın elini sıkması üzerine gazeteciler, “Neden İngiliz Dışişleri Bakanı’nın elini sıktınız?” diye sorarlar. Demirel’in verdiği cevap, “Neresini sıkacaktım kardeşim” olur.
Uluslararası ilişkilerde sorun yaşandığında ülkeler ya birbirlerinin boğazını sıkarlar ya elini sıkarlar.
Diplomasi ve müzakere dış politikanın temelidir. Savaş ve çatışma sopasını göstermek ise diplomasinin bir parçası olarak ortaya çıkabilir. Savaş kaçınılmaz hallerde başvurulan bir yöntem olduğu gibi, devletlerin ‘sert gücü’ göstermeleri de bir yöntemdir.
Son günlerde Doğu Akdeniz ve Ege bağlamında tırmanan gerilimin diplomasi trafiğinin hız kazanmasıyla nispeten sakinleştiğini görüyoruz.
Türkiye ile Yunanistan arasında kadim meseleler ve sorun alanları var. Ama komşuluğun verdiği kadim ilişkiler ve işbirliği alanları da var.