Popülist liderler dünyanın başına bela mı?

Alman Profesör Jan-Werner Müller, ABD Başkanı Trump’ı “bir gün insanlar bu ulusun hâkimi olacak” sözünden hareketle popülist bir lider olarak tanımladı, diktatör ilan...

Alman Profesör Jan-Werner Müller, ABD Başkanı Trump’ı “bir gün insanlar bu ulusun hâkimi olacak” sözünden hareketle popülist bir lider olarak tanımladı, diktatör ilan ederek demokrasi için tehdit olarak niteledi. Müller, hızını alamayarak Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ı da halkçı olduğu gerekçesiyle Chavez vari popülist liderler kategorisinde zikretti.

Putin, Trump, Erdoğanüçlemesi üzerine yapılan değerlendirmeler ‘popülizm’ kavramı üzerinden bir saldırganlık ve kötüleme üretiyor.

Peki, gerçekte Erdoğan popülist bir lider midir ve popülizmden ne anlamak gerekir?

Erdoğan elitist, seçkinci, bürokratik ve vesayetçi bir akımın halkı ikinci plana iten ve sistemin karar merkezlerinden dışlayan anti-demokratik tavrına karşı halkın iradesini öne çıkaran ve halkı merkeze taşıyan bir liderdir. Erdoğan adeta, İ. Küçükömer’in “Türkiye’de halk politik karar ve yaptırım öznesi haline gelemez. Halkı politik alana çekmek için uygun yolları açmak gerekir” sözünü gerçekleştiren, halka yollar açan kişidir. Bürokratik seçkinler ve onun siyasi temsilcisi olan partiler halkı göbeğini kaşıyan adam, bidon kafalı şeklinde aşağılayarak modernleşememekle ve Batılılaşamamakla suçlarken; Erdoğan ezilen, horlanan, dışlanan halk kesimlerinin siyasi sözcülüğüne soyundu ve AK Parti üzerinden çevreyi merkeze taşıdı.

Erdoğan seçkinci, aristokrat, elitist bir lider değildir;sofranın diliyle konuşur, sokaktaki insanı muhatap alır.

Popülizme kötü manalar yükleyenler, gerçekçi olmayan ve halkın umumi menfaatlerini gözardı eden bir yaklaşıma vurgu yaparlar;kavramahalk yardakçılığı, kitle kuyrukçuluğu, tribünlere oynamak, nabza göre şerbet vermek gibi anlamlar yüklerler. Halkın uzun vadeli ve umumi menfaatine uygun olmayan vaatlerle oy avcılığına çıkmak veya halk istiyor diye demokratik standartları esnetmek popülist bir siyaset tarzı olarak görülür. Şartlar, reel politika, ülke gerçekleri, dengeler gibi kavramları siyasette dikkate almayan anlayışın popülizme kaydığı düşünülür. Herhangi bir değer, ilke ve umumi fayda gözetmeden seçmenin hoşuna gidecek söylemler ve vaatler içine girmek bir yönüyle oportünist davranmaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Amerika'nın sesi… 25 Haziran 2021 | 471 Okunma Ortadoğu barışının tek umudu: Kılıçdaroğlu! 23 Haziran 2021 | 771 Okunma Görüşmenin kazancı nedir? 17 Haziran 2021 | 218 Okunma Sıcak temas ve güler yüzler… 15 Haziran 2021 | 238 Okunma ABD Başkanı'yla görüşme… 11 Haziran 2021 | 289 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar