Adana, Çukurova’ya nefes aldırdı
PORTAKAL, mandalina, greyfurt, limon ağaçlarının çiçek açtığı bu günlerde, Adana’da hafta sonu yapılan karnavalın çoşkusu karşısında şaşırmamak elde...
PORTAKAL, mandalina, greyfurt, limon ağaçlarının çiçek açtığı bu günlerde, Adana’da hafta sonu yapılan karnavalın çoşkusu karşısında şaşırmamak elde değil.
Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ”Bir milyon kişiyi ağırladık. Bu sayıya inanmıyorsanız 500 bin de diyebilirsiniz, 1.5 milyon kişiye de çıkarabilirsiniz. Çünkü gelen ve gideni tespit etmek zor” dedi. Biz de festival çiçeğinin kokusunu hissetmek için bir ilçe otelinde kalmayı göze aldık. Adana’nın komşu illeri Mersin, Hatay, Osmaniye K.Maraş ve Gaziantep’ten binlerce kişi gelmişti. İstanbul, Ankara ve İzmir’den de gelenler çoktu. Dört gün süren karnavalda sokak şovları, sportif ve sanatsal performanslar, yarışmalar, sergiler, söyleşiler, kortej yürüyüşleri, Adana turları gibi aktiviteler yer aldı... Türkiye’nin ilk ve tek sokak karnavalı olan ‘Portakal Çiçeği Karnavalı’ etkinliklerinde herkes yedi-içti ve keyiflendi. Bu tablo çeşitli ‘baskılar’a karşı bir tepki miydi? Galiba öyle... Örneğin böyle bir şöleni ne denirse densin İzmir yapamıyor, Antalya hiç yapamıyor. Ankara düşünemiyor bile... Adana’nın bu çoşkusunun sosyolojik bir anlamı olmalı, birileri bunu kamuoyuna açıklamalı... Adana’nın merkez ilçeleri Ceyhan’a (Zeydan Karalar) ve Çukurova’ya (Soner Çetin) Adana’lıların teşekkür ve alkışlarını buradan kendilerine iletelim.
(Festival ile ilgili ayrıntılar internet köşemizde)
ORMANLARIN İMARA AÇILMASI ANAYASA’YA AYKIRIDIR
HAZIRLANAN yasa tasarısı ile orman sınırları değiştirilip bazı orman alanlarının orman sınırları dışına çıkarılması ve imar ve ranta açılması öngörülmektedir. Bakanlar Kurulu imara açmak istediği orman alanını Hazine’ye devredecek, hazine de bu alan üzerine konut ya da tesis yapılabilecek şekilde ister parayla satacak isterse de dilediği dernek veya vakfa hibe edebilecek.
Hazine’ye devredilen ormanlık alana karşılık hazine herhangi bir bölgedeki en az iki katı büyüklüğündeki boş alanı orman yapmak için Orman Genel Müdürlüğü’ne verecek.
1982 Anayasamızın 169. maddesi ormanların korunması ve geliştirilmesi, 170. maddesi ise orman köylüsünün korunması hükümlerini içerir. Devlet, halkın işletme araç ve gerçekleriyle diğer girdilerin sağlanmasını kolaylaştırıcı tedbirleri alır. Orman içinden nakledilen köy halkına ait araziler, ‘Devlet ormanı olarak derhal ağaçlandırılır’ denilmektedir.