Almanya'nın Türkiye kazığı
ALMANYA Federal Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Almanya Odalar Birliği'nin, 22 yıldır Türkiye'de yasal yolsuzluk yaptığı Türk mahkemelerindeki güncel dava süreçlerinde ortaya çıktı.Davayı...
ALMANYA Federal Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Almanya Odalar Birliği'nin, 22 yıldır Türkiye'de yasal yolsuzluk yaptığı Türk mahkemelerindeki güncel dava süreçlerinde ortaya çıktı.
Davayı açan Av. Azim Çiğil “Almanların yaptığı hukuksuzluğu yargımız ve devlet de tespit etti. Almanya’nın bunun izahını vermesi gerekir” dedi.
Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası Bakanlar Kurulu kararı ile 1994’de İstanbul’da kuruldu. Ancak Almanlar, Dernekler Masası’na hiç kayıt yaptırmadı.
Türkiye’nin de bundan hiç haberi olmadı; denetim de yapılamadı. Çiğil “Bu durumun, Türkiye’nin egemenlik ve hukuk devleti haklarını çiğnenmesine yol açtığını savundu.
Dava dosyasındaki belgelere göre, Almanya-Türkiye sınırları içerisinde, üyelerinden izinsiz ve vergisiz para topladığı ve bunu da Almanya’ya göndererek hazinesine dahil ettiği ortaya çıktı.
Azim Çiğil ayrıca, derneğin T.C. ‘vatandaşı’ olduğu ve Dernekler Masası’na kaydının yapılması ve tedbir kararı verilerek kayyum tayini için İstanbul 2. ve 9. asliye hukuk mahkemelerine dava açtı. Mahkeme de valiliğe böyle bir kurumun olup olmadığını sordu. Valilik de resmi yazılarla mahkemelere “Odanın tescilinin yapılmadığını ve kuruluşa ilişkin kayıtların olmadığını, davacı Çiğil’in bildirdiği gibi ‘derneğe’ üyelik alınması, yönetim kurulu oluşturulması, genel kurul yapılması vb. sanki dernek gibi faaliyet gösterilmesi halinde Almanya Odalar Birliği İstanbul Temsilciliği’nin yasal statüsü dışında faaliyet gösterdiği anlamına gelecektir” tespitinde bulundu.
Mahkeme, valilikten gelen Dernekler Masası’nın cevabı üzerine dernek ve genel kurul kararları uygulanması hakkında ‘tedbir’ kararı verdi. Avukat Çiğil de tedbir kararının uygulanması için icra müdürlüğüne başvurdu.
Ortaya çıkan hukuksuzluk ve yolsuzluk olayı üzerine Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı’nın inceleme yaptığı öğrenildi.
Türkiye’deki 6.500 Alman sermayeli ve/ilişikli şirketlerden en büyüğü olan 850 şirketin odaya üye olduğu hatta yönetiminde görev aldıkları biliniyor. Derneğin, üye aidatları ve faaliyet gelirlerinin yıllık bütçesinin 1.5-2 milyon Euro arasında değiştiği ve bütçe fazlası olan tutarın da Almanya Ekonomi Bakanlığı’na transfer edildiği öğrenildi.