Bölge 2600 fabrikadan fazlasını kaldıramaz çünkü sular kayboluyor
BUGÜN 17 Ağustos depreminin üzerinden 16 yıl geçti. Bu süre zarfında kayıpların acısı dinmedi, inşaat sektörü aldı başını gitti, ama önlemler hâlâ çok yetersiz... Uzmanlar, beklenen...
BUGÜN 17 Ağustos depreminin üzerinden 16 yıl geçti. Bu süre zarfında kayıpların acısı dinmedi, inşaat sektörü aldı başını gitti, ama önlemler hâlâ çok yetersiz...
Uzmanlar, beklenen Marmara depreminin gerçekleşmesi halinde bu kez Trakya'nın çok daha fazla etkileneceğini ifade etmekteler. Özellikle Tekirdağ ili genelinde (Çerkezköy-Çorlu-Muratlı hattında) sayıları 1850-2000 arasında olan sanayi tesislerinin yoğunluğu bu noktada dikkatle değerlendirilmelidir. İzmit ve civarında yaşananlardan ders alarak aynı hataların Trakya'da da yapılmaması için daha planlı hareket edilmesi gerekmektedir. Toplamda 2600 adet fabrika olan bölgemizde bunlar sanki hiç yokmuş gibi davranılarak hâlâ başta İstanbul olmak üzere birçok noktadan fabrikaları bölgemize yönlendirmekte olmaları büyük bir hatadır. Bu hatayı rant ilişkisi içinde olanlar düzeltmeyeceklerine göre halkımız ve devletimiz hâlâ neyi beklemektedir.
AŞIRI SU KULLANIMI
Örneğin, "Çorlu Havaalanı mevkisindeki köylerde su sorunu ne durumdadır?" diye sormak durumundayız. Bitmek tükenmek bilmeyen taleplerin daha iyi planlanması gerekmektedir. Örneğin bir demir fabrikası su ihtiyacını yeraltından temin ederken, köylerin kuyularını kurutmuş, hayvanlar için tankerle su taşınmıştır.
Aşırı su kullanımı nedeniyle yeraltındaki dönüşümler, olası bir deprem durumunda depremin etkilerini daha da artıracaktır. Bu nedenle, planlama daha da şart olmuştur. Özellikle de su kuyularına konan veya konacak olan 'su sayaçları'nın titizlikle kontrolü yapılmalıdır. Suyun plansız kullanımı hem susuzluk tehlikesini hem de deprem riskini beraberinde getirmektedir.
Gelecekte sorun yaşanmaması için şimdiden gereğini yapmalıyız.
'Geleceğine sahip çık Trakya!'
Hakan DEDEOĞLU