CHP zor bir döneme giriyor
CHP'nin hiçbir kurultayında 'PM -dolayısıyla MYK- üyeliğine bu kadar 'talep' olmamıştır. Neden diye sorarsanız, partiye hizmet için mi, PM’nin ‘atama’ gücüne sahip olmak için mi demek gerekir....
CHP'nin hiçbir kurultayında 'PM -dolayısıyla MYK- üyeliğine bu kadar 'talep' olmamıştır.
Neden diye sorarsanız, partiye hizmet için mi, PM’nin ‘atama’ gücüne sahip olmak için mi demek gerekir. Çünkü üç yıl sonra belediye seçimleri var; ondan iki yıl sonra da milletvekili... 60 PM üyeliği için 600’e yakın başvuru çok yüksek değil mi? Yaklaşık 1200 delege kurultaya katıldığına göre, yine yaklaşık iki delegeden biri aday oluyor. “Geleceğin belediyelerde imar hesaplarını şimdiden yapmak CHP’li üyelere hiç yakışmıyor” deniyor.
Öbür yandan bakarsak...
Kimse Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında ne söyleyeceği merakında değildi. ‘Derin’ PM pazarlıkları nedeniyle salondaki ‘uğultu’ Genel Başkan’a bir saygısızlıktı. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında ruh eksikliği vardı; heyecanı da yoktu. Laikliğin ‘vicdan özgürlüğü’ çerçevesinde bir tarifi neden olmaz. CHP’nin kavramlar üzerinde bir tarifi olmaz mı? Örneğin, ‘6 ok’ yeni dünya düzeninde nasıl konumlandırılmalı. Hepsinden önemlisi CHP’nin kapasitesi çok düşük; entelektüel seviyesi de geriliyor. Bunları kongrede bazı ‘akademisyenlerle’ konuştuk.
Açıkçası parti büyütülemiyor. Aksine Genel Başkan ve genel merkez yöneticileri, gelecek seçimler için kendilerini şimdiden ‘korumaya’ alıyor. Tüzük üzerine oyunlar oynanıyor. 5 dakika sürmesi gereken bir oylama ‘ince hesaplar’ yüzünden çıkan tartışmalar sonucu 1.5 saat sürüyor. Sonunda ‘1 Mayıs tezkeresi’ örneğinde olduğu gibi kabul ediliyor.
Eski İzmir milletvekili, seçim uzmanı Av. Sabri Ergül, genel merkeze tepki göstererek, “Hep tüzük değişikliği getiriyorsunuz, hep yetkiyi alıp bizi yeniyorsunuz. Bekaroğlu’nu ve İhsan Özkes’i ben mi seçtim, ben mi genel başkan yardımcısı yaptım. Şimdi de kendinizi korumak için tüzük değişikliğine gidiyorsunuz” diyor.
Kılıçdaroğlu’nun hep savunma durumunda kalması, bunun dışında yeni bir şey söylememesi CHP’nin geleceği konusunda endişelere neden oluyor. CHP o kadar proje üretiyor; bunları seçim bildirgesine koyuyor; AKP bunları alıp siyaseten bir şekilde uygulayınca da arkasından bakıyor. Kurultay, grup toplantısı ‘kıvamında’ olmamalı; hep aynı şeyler yinelenmemeli. Anamuhalefet zincirlerini kırmalı.
Günün sözü
“Yeni bir darbe anlayışı Türkiye’ye dayatılıyor. Darbe hukukunu tümüyle değiştirmiyorlar, onların niyeti darbe hukukunu kaldırmak değil, tahkim etmek. Yasa değiştiriyorlar ama darbeci ruh hiç değişmiyor.” (Kemal Kılıçdaroğlu)
‘Birleştirme tutanaklarında hile yapılıyor mu’
AKP sadece din ticareti yapmıyor, teknolojiyi de iyi kullanıyor
PM’ye aday olan Beşiktaş delegesi Cem Cengiz Yılmaz bir yazılım şirketinin direktörü. Beşiktaş Belediyesi’nin uygulamalarını eleştirdi, “İlçe kongresinde liste çıkaran başkanı gömdük ve delege yaptırmadık” dedi. Kafasında partinin büyümesi için bir yığın projesi var. CHP’nin artık ‘coğrafi bilgi ve demografik’ yapıya sahip olması, sosyal medyayı takip etme yöntemlerini kullanması gerektiğini söyledi. AKP’nin seçim başarısı için şöyle konuştu: “AKP yalnızca din ticareti yapmıyor; teknolojiyi, çağdaş teknikleri en iyi şekilde kullanıyor. Danışmanlık hizmetleri alıyor. Peki biz bu durumda sokakta kimlere, ne anlatacağız? Partimize merkezi kayıt sistemini tam olarak kurmalıyız. Sorarım, seçimlerde 81 ilden kaçında verileri anında alabiliyoruz. Bir oylamada ‘birleştirme’ tutanaklarında nasıl hile yapıldığını hiç düşünüyor muyuz?”
Eskiler ağır eleştiri yaptılar
KURULTAY’da Karayalçın ‘yeterlik önergesi’ne gerek duymadan herkesin konuşmasına olanak sağlandı; bu sayı 60’ı bulacaktı dün gece... Çok kişi konuşmasını 5 dakikaya sığdıramadı. Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur, her kurultayda olduğu gibi klasik Cumhuriyet ve Atatürk üzerine heyecanlı konuşma yaptı. Salonu biraz hareketlendirdi. “Önce partimizin içine yüksek demokrasiyi yerleştirelim. Örgütlerimizi güçlendirelim” dedi. Siyasete müftülükten gelen eski Kayseri milletvekili Gani Aşık, genel başkanının ‘değişimin’ devam edeceği sözlerine tepki gösterdi ve “Bizler İsmet İnönü’nün ve Ecevit’in CHP’sini arıyoruz. Bu ‘değişim’ denilen şey CHP’yi yoldan çıkardı. Devlet ve bürokrasi mollalarla doldu. Ne yazık ki din yozlaştırıldı” diye konuştu.