Doğan Hoca’dan yangınlar hakkında öğreneceklerimiz

Orman yangınlarında orman işletme müdüründen işçisine, şoförüne personeline kadar herkesin eğitimli olması gerekir.

Ormancılar, yangınla nasıl mücadele edileceğini ilgili derslerinde öğrenirler. Ama uygulamada bu yöntemleri unutan, gerekli tatbikatları yapmayan, hatta ormandaki yolları bile bilmeyen kişilerin başarılı olması da mümkün değildir. Orman teşkilatı bir ‘ordu’dur. Görevini bilgi ve teknik ile yapar. Orman teşkilatı ‘politikaya’ girmemelidir. Yangın amiri, orman işletme müdürüdür. Savaşı bir o idare eder. Başkası konuşamaz. İşletme müdürünün işine kimse karışamaz. Bu yetmez. Orman yolları da yeterli olmalıdır.

YANGIN ÖNLEME PLANI

Yangın önleme şeritlerinin altında da kuru ot gibi yanıcı materyal bulunmamalı. Bunlar da yetmez. Her işletmenin bir yangın önleme planı olmalı ve bu plana göre ara eğitimleri yapılmalıdır. Köylü orman yangınını söndürmeye yardımcı olmak üzere ‘mükelleftir’. Köylünün bu görevini önleyen kanun maddesi kaldırılmıştır. Bu hüküm yeniden konulmalıdır. Yanan orman ve zeytinlik onun geçim kaynaklarıdır. Orman yangını çok yüksek sıcaklık yayar. Yangında hortumlar oluşur. Bu sıcaklığa insan yaklaşamaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Denizli geleceğini tasarlıyor 12 Eylül 2024 | 120 Okunma Karbon ayak izimizi silelim 11 Eylül 2024 | 53 Okunma CHP Kurultayı’nın ardından ‘liderlik’ tartışmaları Sorun yok, çözüm var 10 Eylül 2024 | 147 Okunma Neler yaşandı 09 Eylül 2024 | 143 Okunma Yeni politikalar/metotlar 90 masada 4 başlık 08 Eylül 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar