Dünya Dans Günü’nü unutmayın

BÜRODA ders aralarında, toplantılardan sonra, aile arasında, herhangi bir boş zamanınızda dans etme imkânı yaratın. 29 Nisan Cumartesi Dünya Dans Günü...Müzikli olur, müziksiz olur, iyi veya kötü dans edersiniz....

BÜRODA ders aralarında, toplantılardan sonra, aile arasında, herhangi bir boş zamanınızda dans etme imkânı yaratın. 29 Nisan Cumartesi Dünya Dans Günü...
Müzikli olur, müziksiz olur, iyi veya kötü dans edersiniz. Hiç fark etmez. Göreceksiniz, yüzünüzdeki stresli ve öfkeli görüntü tebessüm ve rahat bir ifadeye dönüşecektir.
Dans dendiği zaman ışıkçısından dekorcusuna repetitöründen koreografına, orkestra sanatçılarından şefine, balet-balerinler ve 200’e yakın insanın emek ve güç verdiği kolektif ve özgürce yapılmış bir sanat ortaya çıkar. Buna bizden somut bir örnek verirsek İngiliz ve Türk balesinin kurucusu 20. yüzyıl balesinin dünya çapındaki otoritesi Dame Ninette de Volis’in 1965 yılında Ankara’da sahneye koyduğu Ferit Tüzün’ün ‘Çeşme Başı’ balesidir. Bu bale Türk klasik bale dansçılarının akademik üslup ve ritminden esinlenerek Türk halk danslarının o zengin esintilerinin fantastik bir şekilde sahnelenmesidir. Bu eser bir köyde suya giden kızlar, köy davulcusu, satıcı kadınlar, çingeneler, Karagöz ve Hacivat ve sonunda âşık gariple sevgilisinin dansıyla (pas de deux) sona erer. ‘Çeşme Başı’ bale eseri müzik olsun, dans ve koreografik düzenleme olsun bu topraklarda yaşayan insanların şahane bir sentezidir. Gözümüzün önündeki böyle güzel bir yapıtın yurtdışındaki Türkiye tanıtımında kullanılmaması üzücüdür.
AKM’NİN İHYA EDİLMESİ

10 Mart’taki Milli Kültür Şûrası toplanıp sonuç raporunda, ‘Atatürk Kültür Merkezi ve muadilleri de bina ve yönetsel olarak ihya edilecektir’ kararı çıktı. Bu kararın alınması ne demektir?
Bu sanatçılar ve sanatseverler için deli gibi sevindirici haberdir. Senelerin getirdiği bu tıkanıklık ve bu kâbusun giderilmesi ‘çekli çaktı’ kararlara kalmazsa bu medeniyet yuvasının saçtığı sıcaklık akan bir dere gibi değil, bir nehrin coşkusu gibi sanatçılarımıza yansıyacaktır. AKM sanatçılar için bir mabettir, ‘İhya’nın lügat anlamı ‘yeniden canlandırma, diriltme, çok iyi bir duruma getirme, mutluluğa kavuşturmak’ demektir.
Bu güzel haberin sonrasında bunun insanlarımıza ve sanatçılarımıza sevinç ve moral coşkusu olacaktır. Sanatın boş zamanları olursa, ilgilenilecek bir eğlence olarak mı görüyorlar, yoksa sanatın insanlarda yarattığı değerlerin farkında olmaya biz de artık varız mı diyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte gıdalar pek çok 22 Kasım 2024 | 90 Okunma Erdoğan’dan memur, emekli ve asgari ücretliye gönenç payı verilebileceğinin sinyali geldi: Memur ve emekliye ‘müjde’ satır aralarında 21 Kasım 2024 | 2.584 Okunma Bir Muazzez İlmiye Çığ anısı 20 Kasım 2024 | 706 Okunma Ceza tutarlı tavır mıdır 19 Kasım 2024 | 84 Okunma 4 milyona yakın emekliye sıfır zam tehlikesi... Emekliye yüzde 15 zam yolda 15 Kasım 2024 | 518 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar