Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedir?
İSTANBUL Kadın Kuruluşları Birliği'nden gerçek bir bayram mesajı: 23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden I. Meclis'in açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir. 1919'da...
İSTANBUL Kadın Kuruluşları Birliği'nden gerçek bir bayram mesajı:
23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden I. Meclis'in açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir. 1919'da Samsun'a çıkışla başlayan kurtuluş ve bağımsızlık yolunda Amasya Tamimi'nde, Erzurum, Sivas kongrelerinde "ulusun kendi kaderini kendisinin belirlemesi" esas alınmıştır. 1920'de Meclis'in açılmasıyla 'Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur' ilkesi kurtuluşun ve kuruluşun simgesi olarak kabul edilmiştir. 23 Nisan 1924 tarihinde 23 Nisan'ların 'Milli Hâkimiyet Bayramı' olarak kutlanmasına karar verilmiş ve 5 yıl sonra 23 Nisan 1929'da Atatürk bugünü çocuklara armağan etmiştir. Bu iki bayram 23 Nisan 1935 yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adı altında bir araya getirilmiştir.
23 Nisan 1920 yönetme yetkisinin ulusa verildiği ulusal egemenlik günüdür. Ancak, son yıllarda 'Ulusal Egemenlik' göz ardı ettirilmekte, 23 Nisan'lar sadece Çocuk Bayramı olarak kutlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, halkının tamamına yakını Müslüman olan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir.
Ülkemiz İslam ülkeleri arasında egemenliğin kayıtsız koşulsuz ulusa ait olduğu tek laik devlettir, bunun değerini bilelim.
Ulusal egemenlikten ödün verilmesine izin vermeyelim.
Çocuklar geleceğimizdir, aydınlık yarınlar için çocuklarımızı yurttaşlık bilincine sahip bireyler olarak yetiştirme görevimizi özenle yerine getirelim. Bu görev hepimizin. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun...