ESK niye toplanmıyor?
12 Eylül 2010'daki referandum ile anayasal kurum haline getirilen Ekonomik ve Sosyal Konsey'den (ESK) hâlâ bir ses yok. İşçi, memur, işveren, esnaf ve çiftçi örgütü temsilcilerinden oluşan ESK, yedi yılı...
12 Eylül 2010'daki referandum ile anayasal kurum haline getirilen Ekonomik ve Sosyal Konsey'den (ESK) hâlâ bir ses yok. İşçi, memur, işveren, esnaf ve çiftçi örgütü temsilcilerinden oluşan ESK, yedi yılı aşkın süredir toplanamıyor. Neden toplanamadığı da sır.
Konseyin toplanamamasından ötürü toplumun büyük kesimini çok yakından ilgilendiren sorunlar ele alınıp yeterince değerlendirilemiyor.
Hükümetin 2017 yılı programında kıdem tazminatı fonunun kurulması, kamu personel yasasında değişiklik yapılması gibi işçi ve memuru yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler de yer alıyor. Yine kamuda çalışan taşeron işçilere hâlâ kadro verilmedi. Emekli, intibak yasasının çıkmasını bekliyor, çiftçi ve esnafın bir dizi sıkıntısı var. Kuşkusuz bu sorunların ele alınıp değerlendirileceği, hükümete öneriler üretileceği platform, Ekonomik ve Sosyal Konsey.
Anayasa değişikliği referandumuyla anayasal bir kurum haline getirilen ESK’nın bir yıl içinde yasası çıkarılacak, düzenli olarak toplanacaktı. Ne yazık ki ESK’ya ilişkin yasal bir düzenleme hâlâ yapılamadı.
Konsey hükümete öneriler sunacak hem de alınan kararların topluma sağlıklı şekilde ulaşmasını sağlayacaktı. Kıdem tazminatı, kamu personel reform yasası gibi işçiyi, memuru çok ama çok yakından ilgilendiren düzenlemeler gündemdeyken toplanmayacak da ne zaman toplanacak? Şükrü KARAMAN
Adalar halkı ayaklandı, halktan habersiz nasıl ihale yapılıyor diye soruyor
GÖKÇEADA VE BOZCAADA’DA 4 KOY İHALEYE ÇIKIYOR
ÇANAKKALE’ye bağlı Gökçeda ve Bozcaada adalarında ikişerden dört koyun kiralanması adalıları ayaklandırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi ilan yoluyla duyurduğu ihaleler 21 ve 22 Kasım tarihlerinde yapılacak.
Vilayet ve ilçe olsun, yerel yöneticilerinin bile haberi olmadan yapılan duyurular bir anda tepki uyandırdı. En duyarlı tepki Bozcaada’dan geldi. Adanın güneyine bakan Ayazma’nın yanındaki Sulubahçe ile onun bir ötesindeki Habbele Koyu ile Gökçeada’nın güney kesimindeki Gizli Liman ve Laz Koyu’nun kiralanmasına ilişkin ilanlar 4 Kasım’daki Sabah gazetesinde yer aldı. İlanların hafta sonu öğrenilmesi üzerine Bozcaada’da yerel yönetim başta olmak üzere tüm dernek ve STK’lar ihalenin iptal edilebilmesi için dün ilk toplantıyı gerçekleştirdi. Bozcaada Belediye Başkanı CHP’li Hakan Can Yılmaz’ın çağrısı ile dün STK’lar, dernekler Bozcaada’da toplanarak ihalenin iptali için harekete geçtiklerini bildirdiler. Bozcaada Mendirek dergisi, İda Dayanışması ve Yeşil gazetenin temsilcileri ile Çanakkale’de de bir açıklama yapıldı: