FB Üniversitesi eski Rum Rahip Okulu’nda açılacak
TBMM'den önceki gün kuruluşuna ilişkin yasası çıkan Fenerbahçe Kulübü'nün, Silivri Belediyesi'nce binaları 30 yıllığına tahsis edilen Selimpaşa'daki tarihi 'Rahibe Okulu'nda faaliyete geçeceği...
TBMM'den önceki gün kuruluşuna ilişkin yasası çıkan Fenerbahçe Kulübü'nün, Silivri Belediyesi'nce binaları 30 yıllığına tahsis edilen Selimpaşa'daki tarihi 'Rahibe Okulu'nda faaliyete geçeceği bildirildi.
Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Bize ‘Fenerbahçe Üniversitesi en az üç yıl önce kurulduysa bu Silivri’nin çabasıdır’ diyen Grup Başkanvekilimiz Akif Hamzaçebi’ye şükranlarımızı sunarım. Şimdi sıra Türkiye’de ilk kez kurulacak olan Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi’nde... Haydi Silivri! Büyük hedefler büyük ilçenin insanlarına yakışıyor. İlçemize hayırlı olsun” dedi.
Üniversite Selimiye’de kurulacak. Silivri’nin mahallesi olan, eski Selimiye beldesindeki ek hizmet binaları ile
3 tarihi konak, Fenerbahçe Üniversitesi Vakfı’na 30 yıllığına tahsis edildi. 2538 m2’lik beş parselden oluşan yapılarda; spor, sağlık, mühendislik-mimarlık, iktisadi-idari bilimler ve iletişim fakülteleri ile sosyal bilimler, sağlık ve fen bilimleri enstitüleri yer alacak.
Rum asıllı Dr. Sarandi Arhiyeni’nin temellerini attığı eğitim kurumlarının uzun bir geçmişi var. ‘Arhiyeni Vakfı Okulları’ olarak bilinen yapı topluluğu, 1857-63 yılları arasında yapıldı. O dönem için kız ortaöğretim ve öğretmen eğitimi okulu olarak inşa edildi. Okullar bugünkü lise dengi olup rahibe, rahip, öğretmen, hemşire ve sağlık memuru yetiştirmekteydi. 1800’lü yıllarda tıp fakültesinin kuruluşu ve Galatasaray Lisesi’nin oluşumunu sağlayan Rum asıllı Selimpaşalı Dr. Sarandi Arhiyeni, Padişah Abdülmecid’in başhekimliğini de yapmıştı.
GÜNÜN SÖZÜ
“Düşünceye düşünceyle karşı çıkılır, cezayla değil.”
Prof. Dr. İoanna Kuçuradi
CUMHURİYET ÇALIŞANLARI‘UZLAŞIN’ ÇAĞRISI YAPTI
CUMHURİYET, yazarlarının çoğunluğu başta olmak üzere çalışanları tarafından bir bildiri yayınlayarak, gazete yönetiminin belirsizliğe sürüklenmemesi için eski ve yeni vakıf yöneticilerine uzlaşma çağrısında bulundu.
Çağrıda özetle şöyle deniliyor:
“Bizler eski ve yeni vakıf yöneticilerini gazetenin karşı karşıya olduğu çıkmazdan kurtulması için 24 Kasım 2016 tarihindeki duruşma beklenmeksizin bir araya gelmeye ve çok geç olmadan ortak bir çözüm bulmaya çağırıyoruz. Uzlaşma olmadığı takdirde tarihi bir sorumluluk taşıyacaklarını da hatırlatıyoruz. Gazete her zor duruma düştüğünde ‘Bu gazete sizin’ denilen Cumhuriyet emekçileri olarak şunun da bilinmesini isteriz ki; hiçbir proje, yıllarını bu gazeteye vermiş Cumhuriyet çalışanları olmadan olmaz. Bu doğrultuda oluşacak olan yeni vakıf yönetiminde Cumhuriyet çalışanları tarafından seçilmiş temsilcilerin de yer almasını istiyoruz.”
Çağrı metnini 80’e yakın Cumhuriyet çalışanının imzaladığı öğrenildi. Bu isimler arasında Ali Sirmen, Zeynep Oral, Orhan Bursalı, Özlem Yüzüak, Mine Kırıkkanat, Prof. Dr. Erdinç Yeldan, Miyase İlknur, Işık Kansu, İklim Önger, Ali Açar, Aykut Küçükkaya, Olcay Büyüktaş, Figen Atalay, Hilal Köse, Emrah Kolukısa, Mine Ergür, Arif Kızılyalın, Uğur Demir, Bilgin Demir, Ayça Bilgin, Şehriban Kıraç, Deniz Ülkü Tekin, Mine Esen, Mustafa Çolak, Hakan Dirik, Öznur Oğraş Çolak, Ezgi Atabilen, Demet Yalçın ve Ceren Çıplak’ın imzaları bulunuyor. Gazetenin idari kadrosundan da bildiriye imza attanlar olduğu öğrenildi.