Gazi'nin bölünmesi öğrenciye mi hastaya mı yararlı olacaktır
GAZİ, İstanbul ve İnönü üniversitelerinin adının değiştirilmesini bir sene önce köşemizden duyurduğunu hatırlatan Prof. Dr. Münci Yağcı, “YÖK seçim kargaşasında bu...
GAZİ, İstanbul ve İnönü üniversitelerinin adının değiştirilmesini bir sene önce köşemizden duyurduğunu hatırlatan Prof. Dr. Münci Yağcı, “YÖK seçim kargaşasında bu tasarıyı TBMM’ye gönderdi. Neden ‘bölünme’ ve ‘isim değiştirme’” diye soruyor.
Yağcı “İlla bölmek gerekiyorsa, Gazi Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gazi Teknik Üniversitesi gibi, ‘Gazi’ adı korunarak bölmenin mümkün olduğu söylenebilir. Demek ki bölmek amaç değil araçtır” diyor.
1- G.Ü.’nün yandaş rektörleri seçimlerde yüzde 10’dan az oy almıştır. AKP’nin üniversite anlayışı ile bağdaşmayan, yandaş olmayan akademik personeli barındıran tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri fakülteleri Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde yalnızlaştırılacak, desteklenmeyerek yok edilecektir.
2- G.Ü., yeni doçentlik yönetmeliğinden sağlanacak ve Hacı Bayram Veli’den naklen atanacak yandaş öğretim üyeleri ile tıp, diş hekimliği, eczacılık fakültelerini yeniden kuracaktır.
3- Bölünme ve ad değişikliğinin ekonomik maliyeti yüksektir. Üretime yansımayan yeni logo, tanıtım, yazılım ve basılı doküman için milyonlarca lira ‘israf’ edilecektir.
4- Üniversiteyi bölüp adını değiştirmenin amacı kendilerinden olmayanları tasfiye etmek, yandaşlara yeni kadro, harcama ve kazanç imkânları yaratmaktır.
5- Üniversitenin adının değişmesi ile uluslararası anlaşma ve projelerde taraf değişecektir. Tüm akreditasyon süreçleri, sözleşmeler yenilenmek zorunda kalacaktır. Bunun yaratacağı akademik, ekonomik ve zaman kaybının telafisi olağan şartlarda bile zordur.
6- G.Ü. Tıp Fakültesi için alınan araştırma onayları geçersiz kalacaktır.
7- Uluslararası üniversite sıralama...