Hırsıza tedbir alınır da nedense yangına alınmaz
MAKİNE mühendisi ve enerji yöneticisi Hasan Anaral uzun yıllar gemilerde başmühendis olarak çalıştıktan sonra şimdi AVM'lere teknik danışmanlık yapıyor.Adana Aladağ öğrenci yurdu yangınındaki...
MAKİNE mühendisi ve enerji yöneticisi Hasan Anaral uzun yıllar gemilerde başmühendis olarak çalıştıktan sonra şimdi AVM'lere teknik danışmanlık yapıyor.
Adana Aladağ öğrenci yurdu yangınındaki ihmalleri sıralıyor. Seyir halindeyken her hafta sonu yangın ve gemiyi terk talimi yaptık diyen Anaral’ın bu konudaki uyarısı şöyle: Yeni binalardaki yangın yönetmeliği gerçekte mükemmel. İnsan faktörünün olduğu yerde yangın yönetmelikleri ne kadar mükemmel olursa olsun yangına engel olamazsın. Sistemler olabilecek yangının büyümeden önlenmesi içindir, engel olamadıysan kaçmayı sağlamalısın. Eski binalarda tadilat yapılarak dışarıdan yangın çıkış merdivenleri ve sulu söndürme sistemler için katlara yangın dolapları yaptırılır. Bunlara ilaveten katların büyüklüğüne göre kimyasal yangın söndürücüler konur. Eski binalardaki bu yetersiz önlemlerle bile, çalışır durumda olması ve doğru kullanımla insan kaybı olmadan atlatılabilir. Bu tip yurtlarda öğrenciler yurttan kaçmasın, buradan hırsız girmesin diye tedbir alınır, yangın için tedbir alınmaz.
Kimyasal yangın söndürücü yok veya yangın tüpleri kullanılamaz konumdadır genelde. Bunların kullanılabilir olması da yeterli değildir. Her ay olmasa dahi yeni öğrenci geldiğinde yangın talimi yaparak bu kimyasallar ve yangın hortumlarıyla söndürmeyi öğretmeliler.
KONTROL, TUVALET TEMİZLİĞİ DEĞİLDİR
Aladağ’da 11 çocuğumuz ve bir görevli maalesef ihmal sonucu resmen öldürüldü, bu ihmaller ilk de değil. Her katliamdan sonra olduğu gibi bakanlar dizilip, söylenmesi gerekeni hep bir ağızdan söyledi. Bugün apartmanlar dahil, bu tip yatılı yurtların % 90’ı bu durumdadır. Kapıların açık olduğunu söyleyen bakan da yurdun her yıl kontrol edildiğini söyleyen bakan da bana inandırıcı gelmedi. Kontrol, binanın boyası ve tuvalet temizliği değildir. Özellikle bu eski binalarda yangın tüpleri 6 ayda bir kontrol edilmeli ve kartına işlenmeli. Su söndürme sistemleri çalışır durumda olmalı, yangın kaçışları engellenmemiş durumda ve açık konumda olmalı. Bu basit önlemler dahi çocuklarımızı kurtarırdı. Bütün Meclis’i oraya toplayacağınıza bu basit tedbirleri alsaydınız daha kolay ve daha doğruydu.
GÜNÜN SÖZÜ
“(AB’ye) Bizi kaşıma, okşa... Biz size yeteriz. Bize vize koyanlara bir gün biz de koyacağız; bu böyle biline...”
TURSAB Başkanı Başaran ULUSOY
TÜRKİYE SURİYE’YE NE İÇİN GİRDİ
MEDYASCOPE TV’ye konuşan Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Serhat Güvenç, Erdoğan’ın Esad rejimini hedef alan sözlerinin arkasında 24 Kasım’da El Bab’ın kuzeyindeki Türk birliklerine yapılan saldırı olduğunu söylüyor. Prof. Güvenç, “Türkiye, Suriye’ye IŞİD ve PYD ile mücadele için girmişti. Ancak Cumhurbaşkanı’nın açıklamasında hedeften sapıldığı anlaşılıyor. Bu durumda Türkiye ve Rusya eskisine göre daha ağır bir biçimde karşı karşıya gelmez mi?” diye soruyor.