Hürriyet’in ‘Keşfet’ yazıları turizmde EMITT’i coşturacak
DÜNYANIN en büyük beş turizm fuarından biri olan, Türkiye ve dünya turizm sektörünü aynı platformda bir araya getiren sektörün en önemli uluslararası buluşma noktası EMITT Turizm Fuarı dün Tüyap...
DÜNYANIN en büyük beş turizm fuarından biri olan, Türkiye ve dünya turizm sektörünü aynı platformda bir araya getiren sektörün en önemli uluslararası buluşma noktası EMITT Turizm Fuarı dün Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı.
Pazar gününe kadar sürecek fuarda ziyaret öncesi bir tur attık. Konuşmalardan Hürriyet ve TÜRSAB’ın öncülüğünde organize edilen ‘Hürriyet ile Keşfet’ organizasyonunun yapıldığı illerde (Hatay, Aydın, Mersin, Gaziantep, KKTC, Edirne, İzmir ve Kayseri) yarattığı etkiyi EMITT fuarında bizzat gözlemledik. #Kesfet buluşmaları bu kentleri turist sayısından açısından çoşturmuş; bu bölgelerde bizleri tanıyan okurlarımızdan ‘teşekkür’ almak hoş bir şey olsa gerek. Birkaç yıldır turizmde Araplara ‘bayrak’ sallayan’ Karadeniz sahili ve yaylalarındaki otel sayısının dikkat çeken şekilde artması standartlardaki broşürlerden anlaşılıyor. Karadeniz başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir gibi turistik bölgelerde otel yapımı sayısına bakarsak, 2017 yılında, yatırım niyeti beyan edilen, 192’si komple yeni otel, 49’u da yenileme ve tevsii amaçlı olmak üzere toplam 241 proje teşvik belgesine bağlanmış. Gördüğümüze göre, Rodos, Samos, Patnos, Leros, Kalimnos ve Kos’a Türkiye’den daha çok turist gelsin diye Katamaran filosunu hazırlıyorlar. KKTC’de 600 bin Türk ziyaretçisi sayısın 1 milyona çıkmasını istiyor. Yunan adalarına inanılmaz talep olduğunu şimdiden vurgulamak gerekiyor.
Fuarda, bütün illerin yanında 80 yabancı ülke de dikkat çekiyor. Azerbaycan ve Gürcistan hayli iddialılar. Türkiye’de varsa özel idaresinin katkısı, kalkınma ajanslarının projeleri, coğrafi konumu, fiziki yapısı tarihi ve doğal güzellikleri yanında, bu sektörün buluşma noktasında size yöresel ikramlar da yapılıyor. Unutmadan söyleyelim; Mersin Büyükşehir fuarın tanıtımda en iddialı güney kenti olmuş, “Antalya ile yarışacağız” diyorlar.
Pazara kadar ziyaret edin; bunun yanında trafiği de düşünün.
YENİ ORTAYA ÇIKAN ÇATALCA’NIN ANTİK YAPITLARI
Çatalca Karamandere standının önünde Mehmet Tahmaz ‘Yaşama Tutunmak’ şiir kitabından bir beyit okuyor: ‘Aşk çıplak ayakla ateşte yürümeye benzer. Ayaklarının yandığını aşkını yitirince anlarsın’... İmar rantının yeni kurbanı olmaya aday Çatalca’nın Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Rasim Yücel inadına ilçelerini o kadar güzel tanıtıyor ki. Her adımı sizi doğaya daha yaklaştırıyor. Dört mevsim yeşilin her tonu ile harika bir doğadaki yürüyüş parkurları açısından İstanbul’un en zengin bölgelerinden biri... Çatalca 1500 yıldır Roma İmparatorluğunun en önemli tarihi eserlerine ev sahipliği yapıyor. Trakya’nın Kuzeyine yayılan Istranca ormanlarından İstanbul’a su taşıyan antik su yolu mühendisliğinin en büyük yapıtlarından ve bugüne kadar inşa edilmiş en uzun ve en geniş kanal sistemlerinden birinin kalıntıları gizlenmiş Çatalca’da... İstanbul’a sular nereden geliyordu, nasıl taşınıyordu ve kent içinde nasıl dağıtılıyordu sorularından yola çıkan uzmanlar, mühendisler ve arkeologlar antik dünyanın en önemli başarılarından biri olan bu su yolu sistemini tüm yönleriyle ortaya çıkarmaya başardılar. Daha yeni öğreniyoruz bu gerçeği... Tam 451 km ile dünyanın en uzun su yolu olarak bilinen bu yol Kırklareli’nin Vize ilçesinden başlayıp Çatalca ilçesinden geçerek İstanbul’a ulaşıyor Yenikapı ve Langa’nın altının bu sulara depoluk yaptığını da söyleyelim.
Çatalca ilçesinden geçen bölünde ortam örtüsünün yoğun olması, kanal ve su kemerleri ağzının son derece iyi bir şekilde korunmasını ve bazı su kemerlerinin en iyi durumundaki Roma kalıntıları arasına girmesini sağlamıştır. Bu yüzden Çatalca’daki su kemerleri çok önemli sayılıyor.
SANAYİ KENEVİRİ NEDİR?
KENEVİR konusunda Aydın Üniversitesi’nden önce Türkiye Sanayi Keneviri Platformu da yapılmış...Her iki etkinlik de konuyla ilgili akademisyenleri ve Türkiye’nin sanayi temsilcilerini buluşturdu.
Nedir bu sanayi keneviri ve bildiğimiz kenevirden farkı nedir? Merak edip foruma katıldım.