Kebapla ne iyi gider
Gazetecilerin dışında İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak yüzlerce ‘damak sevdalısı’ Adana’ya koştu, çeşitli lezzetleri tattı. Adanalı, bizim ‘Adana kebabı’ diye bildiğimiz kıymadan...
Gazetecilerin dışında İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak yüzlerce ‘damak sevdalısı’ Adana’ya koştu, çeşitli lezzetleri tattı. Adanalı, bizim ‘Adana kebabı’ diye bildiğimiz kıymadan yapılan kebaba sadece ‘kebap’ diyor. Bu kebabın lezzetini tartışmaya gerek yok; iş kebap çeşitlerine ve diğer lezzetlere geldi mi, Gaziantep, Urfa ve Hatay’da durmak lazım. Adana’nın mutfağını daha çeşitlendirmesi gerekiyor. Üç gün içinde hep ‘kebap’ yemek olmuyor; başka tatlar ve çeşitler arıyor insan... Belki evlerin mutfağında bu çeşitler vardır ama vitrine ‘çıkarıp’ bilinir hale getirmek de gerekiyor sanıyoruz. Zengin mutfağını güçlü bir şekilde dünyaya tanıtmak gerekiyor. Biz bunu hissettik; hele ünlü şeflerin gastroshow’ları, Adana’nın lezzetiyle ünlü onlarca işletmesinin ‘efsane’ tatları iki gün içinde perhizi alıp götürdü.
Bici bici, şalgam suyu, aşlama, şırdan, kelle paça, halka tatlısı...
“Kebap Adana’da yenir...” Bu yetmiyor aslında, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün vurguladığı şu sözler dikkat çekiciydi: “Hayalim odur ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kurtuluş ilhamını veren Adana, kültür ve sanatın başkenti olsun. Adana festivallerin, karnavalların, sosyal ve kültürel faaliyetlerin şehri olsun.”
CÜNEYT ASAN’DAN ET SHOW
Festival mangalın yakılması ile başladı; aşçılar korteji geçiş yaptı; Günaydın Et’in kurucu ortağı Cüneyt Asan mangal başında ‘et show’ sundu. Hazer Amani, Aydın Demir, Yunus Emre Akkor, Asuman Kerkez sunumlarını yaptı. Söyleşi/panelde Adnan Şahin, Dilara Koçak, Osman Serim, Ender Şire, Yasemin Pirinçcioğlu... Aralarında Haşim Demirtaş, Şevket Azboy, Erman Özsarıkçı’nın bulunduğu Çukurova/Adana Aşçılar Dernekleri atölye sahnesinde yerel yemeklerin yapımını gösterdi. Gastro/sahnede; Arnaud Declercq, Sahrap Soysal, Aydan Üstkanat, Ebru Baybara Demir; söyleşi/panelde Nurettin Çelmeoğlu, Tuncay Odabaşı, Ayşin Işıkgece, Nilhan Aras, Osman Serim, Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, Ahmet Uhri, Nedim Atilla’nın göçle zenginleşen Adana mutfağı konuşması ilginçti.
(YARIN: ABB Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye’nin 5. büyük köprüsünün adını ‘Devlet Bahçeli’ koyduklarını belirterek “Genel Başkanımızın, devlete ve hükümete desteğinin, sadece terör ve dış tehditler konusunda olduğunu hatırlatmak isterim” dedi.)