Kentsel obezite!
TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) nüfus sayılarını açıkladı.Tekirdağ il sınırları içinde yaşayan nüfus oranı da yüzde 36.6 oranında yükselirken, 2015 yılında 937 bin 910 olan...
TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) nüfus sayılarını açıkladı.
Tekirdağ il sınırları içinde yaşayan nüfus oranı da yüzde 36.6 oranında yükselirken, 2015 yılında 937 bin 910 olan nüfus 2016 yılı sonunda 972 bin 875 kişiye yükseldi. Tekirdağ iline sadece bir yılda eklenen nüfus Hayrabolu, Şarköy, Muratlı ve Marmaraereğlisi ilçelerinin mevcut nüfuslarından daha fazla! Bu sayılara göre Çorlu’ya her üç yılda Marmaraereğlisi kadar daha nüfus ekleniyor!
Popüler kültürün ‘kentleşme’ yanılgıları idarecilerin duyularını köreltiyor. Kentlerin büyüklükleri altında ezilen kentsel endüstriler çığlıkları, kentli olamama travmasına bağlıyor. Sürekli büyüyen ve çoğalan olmanın içinde, gizli değişimi ‘dinamizm’ ile karıştırıyoruz. Bu yanılgı, teori ve pratik arasında kısılan idarecinin iradesinde yetersizliğe sebep oluyor. Sonuçta kent, olgunlaşmamış kentlinin kendini bulabildiği bir yere, köye dönüşüyor.
Bu topraklar insan medeniyetinin ilk filizlerinin yeşerdiği, ilk yerleşimlerin kurulduğu, mitoloji, bilim, sanat, felsefe ve edebiyatın ilk örnekleriyle yoğrulmuş büyük bir açık hava müzesi. Böylesine değerlerin üzerinde yaşamamıza rağmen kentleşme ile tanışmamız çok eski değil. Nüfusumuzun bir kısmı bugün bile yerleşik hayat ile tanışamamış. Halâ göçebe yaşamını sürdürenler var.