'Kıdem'de kayıp olacak

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatı fonuna ilişkin yasayı bu yasama döneminde çıkaracaklarını, fonda işçinin kayba uğramayacağını, tazminat hesabının 30...

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatı fonuna ilişkin yasayı bu yasama döneminde çıkaracaklarını, fonda işçinin kayba uğramayacağını, tazminat hesabının 30 gün üzerinden yapılacağını açıkladı.
Çalışma yaşamı uzmanı Şükrü Karaman “Her ne kadar 30 gün üzerinden hesaplansa, isteğe bağlı olsa da kıdem tazminatı fonundan yararlanma koşulları mevcut sisteme göre çok ağırlaşacak” diyor. Karaman bu konuda bazı eleştiriler yöneltiyor:
“Daha önceki yasa taslaklarına bakıldığında, fon sistemi gelirse 65 yaşını dolduramayan işçi kıdem tazminatı alamayacak. Oysa mevcut sistemde bir yıl çalışan işçi kıdem tazminatına hak kazanıyor.
Yine mevcut sisteme göre, bir işte çalışırken evlenip işten ayrılan kadınlar, askere giden erkekler, işten atılanlar, emekli olanlar, 15 yılı tamamlayıp da kendi isteğiyle işten ayrılanlar kıdem tazminatı alabiliyor.
Oysa getirilmek istenen yeni sistemde işçi tazminat alabilmek için 15 yıl beklemek zorunda kalacak. Yani evlenen kadın, askere giden erkek işçiler bundan böyle tazminat alamayacak. Kıdem Tazminatı Fonu uygulamaya geçerse işçi 65 yaşında kıdem tazminatına hak kazanabilecek. Ancak 15 yıl çalışmış olanlara sadece ev almak şartıyla tazminat ödenebilecek.
Yeni yasa taslağının da ana hatlarıyla öncekilerden çok farklı olmayacağı aşikâr.
Hükümet fon kurulmasına işçilerin yüzde 85’inin tazminat alamadığını gerekçe gösteriyor, oluşturulacak sistemle bunun önüne geçilebileceğini savunuyor. Tazminat alamadığı belirtilen yüzde 85’lik işçilerin çoğunluğu kaçak yani sigortasız, güvencesiz, düşük ücretle merdivenaltı işlerde çalışanlardan oluşuyor. Sendikalı, sigortalı, sosyal güvenceli işçilerin çalıştığı büyük işletmelerde, fabrikalarda kıdem tazminatı sorunu yok.
İşverenin iflasından ötürü kıdem tazminatını alamayan işçilere alacaklarının ödenebilmesi için İş Yasası’na bir maddelik ekleme yapılabilir. Yasaya eklenecek madde ile iflas eden işverenin işçiye vereceği tazminatı devlet üstlenebilir, ilk önce işçi alacakları ödenebilir. Devlet de ödediği tazminat miktarını daha sonra bu işverenden tahsil edebilir.
Bakan Soylu “Kayıp yok” dese de işçinin fonlu sistemden tazminat alabilmesi bir hayli zorlaşacak.


Günün sözü

“Kayıt dışı istihdamı yüzde 31.6’ya kadar düşürdük. Ama daha da düşürülmeli. Bizim için sosyal güvenliğin de bir mali disiplini var ve bunu korumalıyız. Bu açıdan bizden müsamaha beklenmesin.”
(Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu)

‘Değerli yalnızlık’ mı ‘değerli düşmanlık’ mı

DÜNYA ekonomisinin hızla daraldığı ve küçüldüğü bir zaman sürecinde izlenen bu talihsiz politikalar kaçınılmaz olarak ekonomiye de olumsuz yansımıştır. Ocak ayı ihracat, turizm, işsizlik başta olmak üzere birçok ekonomik veri alarm vermektedir.
İran’daki kalkan ambargo fırsatları, İsrail/Akdeniz’de bulunan devasa gaz yatakları, Rus-Türk akımı projeleri vb. gibi Türkiye’ye çıta atlatacak, ülkemiz insanına refah sağlayacak birçok fırsat, izlenen politikalar nedeniyle artık çok uzaklarda görülmektedir.
Ülkemiz ve insanlarımızın menfaati için en kısa sürede dış politikada yeniden yapılanmaya gidilmeli ve ekonomik fırsatlardan azami istifade mutlaka sağlanmalıdır.
Ufuk ALP

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte gıdalar pek çok 22 Kasım 2024 | 90 Okunma Erdoğan’dan memur, emekli ve asgari ücretliye gönenç payı verilebileceğinin sinyali geldi: Memur ve emekliye ‘müjde’ satır aralarında 21 Kasım 2024 | 2.585 Okunma Bir Muazzez İlmiye Çığ anısı 20 Kasım 2024 | 706 Okunma Ceza tutarlı tavır mıdır 19 Kasım 2024 | 84 Okunma 4 milyona yakın emekliye sıfır zam tehlikesi... Emekliye yüzde 15 zam yolda 15 Kasım 2024 | 518 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar