Kürtler ne ister
KÜRTLERİN özerklik talebi değişik dönemlerde gündeme gelmiş ancak bir karşılık bulamamıştır. Atatürk, başta olmak İsmet İnönü, Celal Bayar, Turgut Özal ve bütün devlet adamları...
KÜRTLERİN özerklik talebi değişik dönemlerde gündeme gelmiş ancak bir karşılık bulamamıştır.
Atatürk, başta olmak İsmet İnönü, Celal Bayar, Turgut Özal ve bütün devlet adamları özerklik talebini reddetmişlerdir. Günümüzde gündeme getirilen özerklik talebinin esasında Dicle- Fırat Havzası’nın alanını oluşturan Mezopotomya topraklarındaki yeraltı kaynaklarının işletilmesi ve bu kaynaklardan pay alınması hedeflenmektedir. Konu ile ilgili bir benzer istek te Demokrat Parti Diyarbakır milletvekilliği yapmış olan Mustafa Remzi Bucak’tan gelmiştir.
Güneydoğu üzerindeki siyasal ve ekonomik çalışmalarıyla dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ramazan Topdemir şu bilgiyi veriyor.
1950-1954’te DP milletvekili olan Mustafa Remzi Bucak, 3 Ocak 1965’te İnönü’ye ‘Bir Kürt Aydınından İsmet İnönü’ye’ başlıklı bir mektup yazar ve Kürtlerin tarihsel sürecini örnekler ile ayrıntılı bir şekilde ele alır. Mektupta günümüz ile örtüşen en belirgin husus Güneydoğu’daki yeraltı kaynaklarının, işletilmesi ve paylaşımı konusudur. Bucak, İnönü’ye hitaben şöyle diyor:
“Sayın İnönü; zatı devletinize, tecrübeli bir devlet adamı olarak, Kürt Ne İster? Kürt, Ankara’nın tayin ettiği keyfici ve baskıcı memur amirlerden kurtulup, kendisinin yetiştirdiği öz evladının idaresinde yaşamak ister. Kendi topraklarının zenginliklerinden faydalanmak ister. Ve bütün bunlar içinde gerekli maddi gelirin, bizzat kendi topraklarından sağlanmasını ister. Mesela, bakır, krom, ham petrol vs. gibi doğal zenginliklerin işletilmesinde elde edilen gelirden pay almasını ister.”
Bu taleplerin aynısı bugün de gündeme getirilmektedir.