‘Liselerde gericiliğe geçit vermeyeceğiz’
TARİHTE on beşliler ne zaman ayağa kalktıysa, devrim gerçekleşmeden oturmadılar. Kurtuluş Savaşı zamanında Kayseri Melik Gazi Lisesi öğrencileri mücadeleye katılmak için okuldan kaçtı. Çanakkale...
TARİHTE on beşliler ne zaman ayağa kalktıysa, devrim gerçekleşmeden oturmadılar.
Kurtuluş Savaşı zamanında Kayseri Melik Gazi Lisesi öğrencileri mücadeleye katılmak için okuldan kaçtı.
Çanakkale cephesine giden Galatasaray Lisesi öğrencilerin fedai kültürü sayesinde birçok zafere imza attık.
Heybeliada Deniz Lisesi, Vefa Lisesi, Sivas Lisesi, Karaman Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi ve birçok lise vatan savaşında sipere girdiler.
O liseler 100 yıl önce olduğu gibi yine siperdeler, gericiliğe ve bölücülüğe karşı kalemlerini çektiler.
1968’de ilk isyan liselilerden geldi. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.
Şifreleme skandalı yaşandığı zaman tüm Türkiye’de kitlesel liseli yürüyüşleri düzenlendi. Karma eğitimin yasaklanması bile gündemlerindeydi.
Binlerce liseli, ‘Atatürk’ü Sildirmeyiz’ pankartı arkasında yürüdü.
MESCİT DEĞİL, LABORATUVAR
4+4+4 ile sözde zorunlu eğitim 12 yıla çıkarıldı, gerçekte çocukların okudukları ortak 4 yıl oldu. İhtiyaç fazlası imam hatip okulları açıldı. Din kültürü ve ahlak bilgisi, Kuran-ı Kerim gibi dersler zorunlu seçmeli oldu.
Kuran kurslarının denetimi MEB’den alınıp Diyanet’e verildi. Kız çocuklarının lise çağında evlenmesini engelleyen yasa kalktı. Yönetici olmanın tek özelliği hükümete yandaş olan, sözüm ona sendika üyeliği esas alındı. Yeni gelen müdür ve yöneticiler gericiliğin temsilcisi oldu.
NEDEN AYAKLANDILAR
Liselerde kültür ve sanat etkinliklerine çeşitli bahaneler gösterilerek müdür tarafından izin verilmiyor. Yemekhanelerin arasına kız ve erkekleri ayıracak şekilde paravanlar örülüyor.
Tayt giyiyorlar diye kız voleybol takımları turnuvalardan çekiliyor. O liselilerin özlemleri var... Ezberci eğitimler yerine zekâya, yaşa ve fikre dayanan sistemlerin getirilmesi, ders makinesi öğretmenlerin yerini öğrencilere kendini sevdirebilen, eli sert diye değil, sevildiği için saygı gösterilen öğretmenlerin almasıdır. Öğrencilerin yeteneklerini keşfedeceği meslek liselerinin koşullarının iyileştirilmesidir.