Mersin'de şiir lezzeti

'MERSİN Kenti Edebiyat Ödülü'nün dokuzuncusu, dün Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Büyük Salonu'nda yapılan görkemli törenle Cevat Çapan'a verildi. Türkiye’de benzer başka bir ‘edebiyat’...

'MERSİN Kenti Edebiyat Ödülü'nün dokuzuncusu, dün Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Büyük Salonu'nda yapılan görkemli törenle Cevat Çapan'a verildi.

Türkiye’de benzer başka bir ‘edebiyat’ ödülü veren oda yok. Mersin’de devlet opera ve balesi de var. Uluslararası Müzik Festivali’ni 15 bin kişi izliyor.

18 Aralık 1886’da kurulan Ticaret Odası’nın, 130’uncu yılı etkinlikleri için oda yönetimi çeşitli etkinlikler düzenlemiş. ‘Nelson Mandela; Irk Ayrımcılığından Demokrasi’ye isimli fotoğraf sergisi İstanbul ve Ankara’nın ardından Mersinli sanatseverlerle buluştu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde açılışı gerçekleştirilen sergide ülkesindeki ayrımcılığa son vererek efsaneleşen lider Nelson Mandela’yı konu alan 41 eser sergilendi. Açılışa Güney Afrika Büyükelçiliği Müsteşarı Puleng Chaba ile MTSO Başkan Vekili Kasım Tanrıöver’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Mersinliler etkinliği bir yemekle kutladılar. ‘130 Yıllık Mirasa Sahip Çıkmak ve Geleceğe Taşımak’ konferansının ilginç konukları vardı; (moderatör) Kaaan Yakuphan’ı ile Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Namnus Enerji ve Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert, CarrefoursSA Genel Müdürü Mehmet T. Nane.

ÖDÜL VAR, YATIRIM YOK

MTSO’nun edebiyat ödülü vermesine karşın Akdeniz oyunları sonrasında planlanan projelerin aksamasıyla, beklenen ‘mucize’ler gerçekleştirilememiş. ‘Kriz’ nedeniyle nükleer santral yatırımın ne olacağı kestirilemiyor. Adana-Mersin arasındaki ‘Uluslararası Bölgesel Havalimanı’ ihaledeki yanlışlar yüzünden durmuş durumda... Aynı şekilde ‘bölgesel liman’da da bir ilerleme yok.
Turizm amaçlı Tarsus Kazanlı kıyı şeridi projesine ise hiç başlanamamış...
En ciddisi gene de edebiyat ödülü... Ödülün yayınlanan gerekçesi, törenin biçim ve içeriği, kent halkının yönetimlerinin valilik ve büyükşehir belediyesi yakın ilgi ve işbirliği, ödül sahibine sunulan maddi ödül ile ülkemizin en saygın ödülleri arasında yer alıyor.
Seçici kurul üyesi ve eleştirmen Celal Soycan, Mersin’in MTSO sayesinde son on yıldan beri “edebiyat kenti olarak anılmaya başlandığını” söyledi. Mersin’de ne kadar kitap çıktıysa köklü bir geçmişe sahip olan MTSO’nun katkısı sonucu olduğunu söyledi. Soycan “Öncü irade ve iştihayı yaratan MTSO’dur. Geçmişte belediye Haluk Levent’i yılda 5-6 kez getirirdi. Yahu bir kez getir de, bir konsere harcayacağınız bedeli de buradaki yazarların eserlerine harcayın, bir kent kitaplığı oluşumuna katkı sağlayın. Kent yazarlarına sahip çıkın” dedi.
Şu uyarısını herkes alkışladı:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sahte gıdalar pek çok 22 Kasım 2024 | 90 Okunma Erdoğan’dan memur, emekli ve asgari ücretliye gönenç payı verilebileceğinin sinyali geldi: Memur ve emekliye ‘müjde’ satır aralarında 21 Kasım 2024 | 2.585 Okunma Bir Muazzez İlmiye Çığ anısı 20 Kasım 2024 | 706 Okunma Ceza tutarlı tavır mıdır 19 Kasım 2024 | 84 Okunma 4 milyona yakın emekliye sıfır zam tehlikesi... Emekliye yüzde 15 zam yolda 15 Kasım 2024 | 518 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar