‘Milli havacılık eğitim stratejisi’ oluşturulmalı
GEÇEN hafta Çorlu'da düşen eğitim uçağında iki kişi hayatını kaybetti. Son dönemde ortalama her ay bir uçuş okuluna ait uçak mecburi iniş yapıyor veya kırım geçiriyor. Bir...
GEÇEN hafta Çorlu'da düşen eğitim uçağında iki kişi hayatını kaybetti.
Son dönemde ortalama her ay bir uçuş okuluna ait uçak mecburi iniş yapıyor veya kırım geçiriyor. Bir bakıyorsunuz, normalde 700 bin Euro değerindeki çift motorlu uçak yerine çok daha ucuz olan basit, 200 bin Euro’luk uçaklar kullanılıyor. Yetersiz öğretmenle, ezbere dayanan bilgilerle pilot yetiştiriliyor. Ucuz etin yahnisi olmayacağı gibi ucuz yetiştirilen pilotlardan da faydası olmuyor. Bugün Hava Kuvvetleri atılan 265 pilot nedeniyle sıkıntıda. Hava Kuvvetleri üniversitelerin pilotaj bölümlerini bitirenleri almaya hazırlanıyor. Uçuş okulları hangi kalitede pilot yetiştiriyor?
Uzun yıllar ABD’de eğitim gören, havacılık konusunda en ‘dolu’ yer öğretmenlerinden Mehmet Feza Ecevit diyor ki, “Milli havacılık eğitim stratejisi oluşturulmalı. Eğer bu konuda adım atamazsak, ne gelişen havacılığımıza altyapı sağlarız ne de gelecekte olabilecek kazaların önüne geçebiliriz. Malum şartlardan bazı çevreler fırsat oluşturmak için ‘Biz size pilot yetiştirelim’ telaşına girmiş durumdalar. Cebini doldurmaktan başka bir derdi olmayanlara dikkat.”
11 UÇUŞ OKULU VAR
Son yıllarda Türkiye’de hızla büyüyen havacılık sektörünün ciddi pilot ihtiyacı var. Şu an kamu ve özel sektörden 11 uçuş okulu var. Halen 500’den fazla öğrenci bu uçuş okullarında eğitim görüyor. Ancak bu eğitimde para tuzakları da çok. Eğitim alıp iş bulamayan veya iş garantisi ile başlayıp sistem dışına itilenler mevcut.