Nereden nereye...
İKTİDAR ve destekçileri, TSK İç Hizmet Kanunu'nun madde 35 ve Emasya Protokolü üzerinden askere sürekli yüklendi. Madde 35, askere anayasal düzeni koruma kollama görevi veriyordu, darbelerin gerekçesi olarak gösterildi...
İKTİDAR ve destekçileri, TSK İç Hizmet Kanunu'nun madde 35 ve Emasya Protokolü üzerinden askere sürekli yüklendi.
Madde 35, askere anayasal düzeni koruma kollama görevi veriyordu, darbelerin gerekçesi olarak gösterildi, kaldırıldı. Mevcut durumda Anayasa askıda, bu maddeye de gerek duyulmuyor.
Emasya Protokolü askere, Güneydoğu’da operasyon inisiyatifi veriyor, acil müdahale avantajı sağlıyordu, bazıları rahatsız oldu.
Asker, valilerin keyfine bırakıldı. Valiler, bölgenin kanalizasyon ağı gibi patlayıcı şebekesi ile döşenmesine seyirci kaldı. Askerin ikazlarını, operasyon taleplerini sümen altı ettiler. Sonuçta asker sokak aralarında, hendek savaşlarında bu ihmalin kalıntılarını temizliyor... (Diğer güvenlik unsurları ile beraber, fedakârca, kahramanca...)
Askerin sokak aralarında çatışmaya sürülmesinin yasal dayanağı yok...
Asayişi sağlama ve terörle mücadele farklı kavramlar. Hendek çatışmalarında, İller İdaresi Kanunu’na dayanmaya çalışıyorlardı, yetersiz ve güvencesiz olduğuna dair askerin itirazları nazara alındı.
Askerin de güvenceye alınması için aynı kanunda değişiklik yapılıyor. Taslağa göre, terör ile mücadele ve asayişi sağlama; askeri operasyon kavramı içine alınıyor, Askeri Ceza Kanunu ve askeri yargıya tabi olacak...