Osmangazi Köprüsü gerçeği
İZMİT Körfezi geçişini kısaltacak Osmangazi Köprüsü geçen cuma görkemli bir törenle açıldı. Kimine göre AKP iktidarının büyük bir hizmeti, kimine göre lüzumsuz. Bana sorarsanız...
İZMİT Körfezi geçişini kısaltacak Osmangazi Köprüsü geçen cuma görkemli bir törenle açıldı. Kimine göre AKP iktidarının büyük bir hizmeti, kimine göre lüzumsuz. Bana sorarsanız büyük bir eserdir! Tarihe geçmeyi hak etmiştir. Tane tane anlatayım, siz değerlendirin.
Osmangazi Köprüsü’nün maliyeti 1 milyar dolar civarındadır. Yapımına harcanan bu paranın tamamı, aralarında Halkbank ve Vakıflar Bankası gibi devlet bankalarının da olduğu 9 bankadan AKP’nin verdiği gelir garantisi karşılığı kredi olarak temin edilmiş ve müteahhidin (yüklenicinin) cebinden hiç para çıkmamıştır.
Köprü dahil 12 km otoyol geçiş ücreti 35 USD+KDV’dir.
AKP iktidarı tarafından yükleniciye verilen araç geçiş garantisi günlük 40 bin araçtır. Şu anda İstanbul’da iki köprüden Anadolu’ya geçen araç sayısı günde ortalama 200 bindir. Sizce bunların kaçı Bursa-İzmir istikametine gitmektedir?
KDV hariç Osmangazi Köprüsü’nün günlük gelir garantisi 1.400.000 USD, yıllık gelir garantisi ise 511.000.000 USD’dir. Araç geçerse geçenlerden, geçmezse bütçeden yükleniciye ödenecektir. (Köprü geçiş ücretinde % 20 indirim yapılmadan önce hesaplanmıştır.)
Bu ödemeler her gün için 15 Temmuz 2035 tarihine kadar taahhüt edilmiştir.
2016 yılının ilk 3 ayında TC’nin tüm köprü ve otoyollardan elde ettiği gelir ise 288 milyon 600 bin TL’dir. KDV’sini çıkardığımızda mevcut köprü ve otoyollarımızın yıllık geliri 340 milyon USD civarındadır.
Devletimizin sahip olduğu iki Boğaziçi köprüsü ve tüm otoyollar Osmangazi Köprüsü’nden % 35 daha az para getirmektedir.
Ve görünen odur ki Osmangazi Köprüsü’nden garanti edilen ücretle bu kadar araç geçmesi mümkün olmadığından tüm köprü ve otoyol gelirlerimiz yükleniciye ödenecektir. M. Şevket ATALAY