Q,W,X ve atalet
İSTANBUL Büyükşehir belediye meclisi gündemine geçen 12 Şubat günü, 193 sayılı rapor ile 2016/289 numaralı dosya muhteviyatı olan bir 'İstanbul Kart Yönetmeliği' geldi.Günün şartlarına uyarlanan...
İSTANBUL Büyükşehir belediye meclisi gündemine geçen 12 Şubat günü, 193 sayılı rapor ile 2016/289 numaralı dosya muhteviyatı olan bir 'İstanbul Kart Yönetmeliği' geldi.
Günün şartlarına uyarlanan gayet masum görünen bu yönetmelik CHP meclis üyelerinin düzeltelim ikazlarına rağmen AKP’li meclis üyelerinin çoğunluk oylarıyla geçti. Umarız bazı yanlışları sayın İBB Başkanı Topbaş görür ve onaylamadan geri gönderir.
Eğer aşağıda bahsedeceğimiz düzeltme yapılmamış olursa, Sayın Topbaş imzasıyla İstanbul Valiliği’ne gönderilecek olan bu yönetmelik yürürlüğe girmiş olacaktır.
‘Atalet’, Türkçe sözlüklerde ‘tembellik, işlemsizlik, eylemsizlik’ şeklinde açıklansa da herhangi bir harekete karşı birçok sebebe bağlı olarak direnç gösterme durumu olarak tarif edilebilir.
Atalet içerisinde bulunanlar, istenilenin ne olduğunu, sorunu nasıl çözeceklerini bildikleri halde hiçbir şey yapmama durumunda olanlardır.
Hepimizin bileceği üzere Türkiye’de herkes anadilini özgürce konuşabilir ve resmi yazışmalar dışında yazabilir. Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi yazı dili yani resmi dil ‘Türkçe’dir.
Devlet ve kurumları, kanun ve yönetmelikleri bildiğim kadarıyla Türkçe hazırlarlar.
Dolayısıyla Türkçe alfabe kullanılır.
Aslında 1.11.1928 tarihli ve 1353 sayılı ‘Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun işin aslını ortaya koymaktadır.
EKSİK VE AYIP
İBB meclisine gelen yönetmeliğin içerisinde bir maddede alfabetik sıralı şıkları görünce şaşırmamak elde değil. Ç,Ş,Ü,Ğ gibi Türkçe karakterlerin kullanılmayarak yerine Türkçe alfabede olmayan Q,W,X gibi harflerle yönetmelik şıklarını belirlemenin doğru olmadığını düşünüyor insan.
Bu trajikomik durum bir gizli ajandanın varlığı olamayacağına göre kullanılan yazılımın yabancı dil ayarından kaynaklandığını söylemek en insaflı yaklaşım olmalıdır. Bu metni yazan arkadaş kullandığı yazılımı Türkçe karakterlere göre ayarlasaydı bu sorun olmaz, şıklı maddelerde yazılım her şıkkı otomatik olarak Türkçe karakterlerle yazardı.
Ancak bu yanlışlığın tespiti karşısında ikaz edilmeye rağmen umursamadan bu harfleri değiştirmeye yanaşmamak, başka bir fiilin ya da fiilsizliğin göstergesidir. Bunun adı da ‘atalet’tir.
İBB meclisi, hukuk karşısında eksik ve ayıplı bir tutum sergileyemez.
Ercan ERDEM-
İBB meclis üyesi
Günün sözü
◊ “Yeni anayasa bir aldatmaca. Amaç ve hedefleri başka bir şey, oynanan bir oyunu görmemizi ve bu oyuna karşı durmamızı engellemektir. ‘İlk defa sivil anayasa yapıyoruz’ denmesi Atatürk’e ve bu millete saygısızlıktır.”
(Prof. Dr. Süheyl BATUM)
Hastanesini soydurmayan doktorların başına ne geldi
BABIALİ’nin ‘sağlık muhabiri ve yazarı’ Coşkun Bel ülkenin sağlık sorunlarını ‘Ölümlerden Ölüm Beğen-Sağlıkta Kırmızı Alarm’ (Dahi Yayıncılık) adlı kitabında topladı. “Ne yapmalıyız?” sorularına da ayrıntılı yanıtlar veren Bel’in değindiği konular şöyle: Çile çeken sigortalıları, hasta yoğunluğuna dayanamayan doktorların içinde bulundukları güçlükleri, ‘tam gün’le doktorlar mağdur edilirken, hastaların da perişan olduğunu, sağlık sistemimizin zafiyetini, doktor kadrolarının altın değerinde oluşunu, bin tane tıp fakültesi açılsa bile, kaliteli eğitim olmadıktan sonra bunların bir işe yaramadığını, doktorların istifa sebeplerini, haksızlığa uğrayan başarılı hekimleri, hastanesini soydurmayan doktorların başına gelenleri, ülkemizde artan damar hastalıklarını, tehlikeli hale gelen obeziteyi ve diyabet felaketini, kalp yetmezliğinde ve böbrek hastalıklarında dünya şampiyonu olduğumuzu, bu gidişle kısa bir gelecekte askere alınacak sağlam insan kalmayacağını, sağlıkta mutlaka ‘kırmızı alarma’ geçilmesi gerektiğini anlatarak, sorunların nasıl çözüleceğine dair çözümler dile getiriyor.
Önsözünü Rahmi Turan’ın kaleme aldığı kitapta Prof. Dr. Canan Karatay, Prof. Dr. Cengiz Pata, Doç. Dr. Kemal Yeşilçimen, Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Prof. Dr. Özdemir Aktan, Yrd. Doç. Dr Yavuz Dizdar’ın görüşleri de yer alıyor.