TOKİ fena saldırıyor
ÇORLU'nun ortasından E-5 karayolu geçer; Omurtak Caddesi diye bilinir. Üzerinde askeri hastane, 5. Kolordu Komutanlığı ve Orduevi binaları vardır.Bütün Trakya bu yapılarla şeref duyar. Mareşal Fevzi Çakmak...
ÇORLU'nun ortasından E-5 karayolu geçer; Omurtak Caddesi diye bilinir. Üzerinde askeri hastane, 5. Kolordu Komutanlığı ve Orduevi binaları vardır.
Bütün Trakya bu yapılarla şeref duyar. Mareşal Fevzi Çakmak tarafından projelendirilmiştir; bir ‘tahkim’ bölgesidir Çorlu... İstanbul’un işgal edilmesine karşı bir önlem olarak bir ‘yığınak’ yapılardır. Çünkü, 1. Dünya Savaşı öncesinde Rus askerlerin Yeşilköy’e kadar inmesi, Bulgarların Çatalca’yı işgal etmesi bu korkuyu her zaman gündemde tutmuştur o yıllarda.
Çorlu Askeri Hastanesi ve eski 5. Kolordu Karargâhı ile birlikte mevcut Kolordu Kışlası’nın içerisindeki 15 adet geç Osmanlı dönemine (1900’lerin başı) ait yapıların tamamı 13 Nisan 2016 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca ‘tescili’ yapılarak ‘koruma’ altına alınmıştır. Geç kalınmıştır ama yine bu yapıları düşünen de olmuştur.
Bu yapıları kimler mi yaptı?TC, ‘erken Cumhuriyet döneminin’ önemli Türk mimarlarından olan ve birçok tescilli esere imza atan (İÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, AÜ Hukuk Fakültesi, İstanbul Operası birinci kısım inşaatı vb.) Yük. Mimar Müh. Abdullah Ziya Kozanoğlu’na aittir. 1939 yılında, dönemin Kolordu Komutanı Kurtuluş Savaşı’nın efsane komutanlarından ve Mustafa Kemal’in yakın arkadaşı Korgeneral Salih Omurtak Paşa tarafından yaptırılan Çorlu Askeri Hastanesi ve eski 5. Kolordu Karargâhı ile birlikte mevcut Kolordu Kışlası’nın içerisindeki 15 adet geç Osmanlı dönemine (1900’lerin başı) ait yapıların tamamı 13 Nisan 2016’da Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca ‘tescili’ yapılarak ‘koruma’ altına alınmıştır.
ASKER TESCİLİ KALDIRMAK İSTEDİ
Özellikle tescillenen Çorlu Askeri Hastanesi (600 yataklı) ve kolordu binası ile aynı dönem yapılan fakat henüz tescillenmeyen orduevi binası ‘erken Cumhuriyet dönemi modernizm etkisiyle Cumhuriyet’in ilk yıllarında Almanya, Avusturya ve İsviçreli dönemin ünlü mimarlarından Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı, Milli Savunma Bakanlığı Karargâhı gibi binaların mimarı Avusturyalı Clemens Holzmeister ve yine Ankara’da bulunan İsmet Paşa (Zübeyde Hanım) Kız Enstitüsü mimarı, Avusturya kökenli İsviçreli mimar Ernst Arnold Egli’nin dönemin kamu binalarında işlenen Orta Avrupa-Viyana ekolünden ithal edilen anıtsal, klasik biçimciliğe dayalı tarzı projelerine büyük benzerlikler göstermektedir.