‘Türkiye’nin Oyları’ inisiyatifi ne yapacak
'TÜRKİYE'nin Oyları', 30 Mart yerel seçimlerinde kamuoyunda oluşan farkındalık ve yaratılan sivil toplum bilinci üzerine gelen taleplerle bu birikimi Türkiye'ye yaymak üzere başlatılmış bir yurttaş hareketi, bir...
'TÜRKİYE'nin Oyları', 30 Mart yerel seçimlerinde kamuoyunda oluşan farkındalık ve yaratılan sivil toplum bilinci üzerine gelen taleplerle bu birikimi Türkiye'ye yaymak üzere başlatılmış bir yurttaş hareketi, bir sivil toplum macerasıdır. Belirtmek gerekir ki bu inisiyatife talepler sadece Türkiye'den değil. Farklı ülkelerden de yurtdışı oyların korunması için Türk vatandaşları aynı duyarlılıkla bu gruba ulaşmışlar. Yapılan çalışmalar sonucunda 11 ülkede 'Gurbetin Oyları' kuruldu.
Şimdi yeni üyeleri ile 12 ülkede varlık gösteriyor, yurtdışı oylara sahip çıkıyorlar.
7 Haziran seçimleri sonrası tüm tutanakları toplayıp, kurdukları 1000 kişiyi aşkın analiz ekibi ile her bir tutanağı tek tek analiz etmeye çalışacak. Bu noktada gönüllü sayısının artması çok önemli. Öncelikli olarak D'Hondt sistemine göre farkların az olduğu illerin tutanaklarını inceleyerek başlayacağız ve ilk 48 saat içerisinde 'İlçe Seçim Kurulları'na yasal delil ve dayanak oluşturması için kamuoyu ve partilerle sonuçları paylaşacağız.
Bakacakları noktalardan
bazıları şöyle:
Tutanakta mühür var mı?
Mühür varsa tutanağın doldurulduğu ilçeye mi ait?
Sandık kurulunun imzaları tamam mı?
Tutanaktaki hesaplamalar ve rakamlar tutarlı mı?
Geçersiz sayılan tutanaklar için geçersizlik sebepleri belirtilmiş mi?
Peki analizler nasıl yapılacak?
Ankara'da 'Türkiye'nin Oyları'nın sözcüsü Işık Sedef Gürbüz "Parlamenter rejimin değiştirilmesinin dahi tartışıldığı bu dönemde biz vatandaşlık görevi yapıyoruz ve tutanak analizi kısmına, yasal delil oluşturması adına çok önem veriyoruz" dedi.
(Bu konuda ayrıntılı bilgileri internet sitemizden okuyabilirsiniz.)