Yeşil pasaportta ayar kaçtı

Bakan ayrıcalık konusunda frene basıyor. HAFTALIK ‘OKSİJEN’ gazetesinin geçen haftaki sayısında ilginç bir haber vardı; “Yeşil pasaport bundan sonra ayrıcalıklı olmaktan çıkacak mı?” deniyordu.

HAFTALIK ‘OKSİJEN’ gazetesinin geçen haftaki sayısında ilginç bir haber vardı; “Yeşil pasaport bundan sonra ayrıcalıklı olmaktan çıkacak mı?” deniyordu. Baran Can Sayın iyi bir araştırma yapmış; Bordo pasaport ile vize engeline takılanların sayısının artması, ‘hususi’ damgalı halk arasında bilinen ismiyle yeşil pasaportun kapsamının genişletilmesi Meclis gündemine getirilmişti. “Ancak bu durum pasaportun itibar kaybetmesine sebep olabilir” diye de eklenmişti.

Türk vatandaşları, başta Schengen bölgesi ülkeleri olmak üzere İngiltere, ABD ve Kanada’ya vize başvurusunda ya vize randevusu engeline takılıyor ya da başvuruları ‘ret’ ile sonuçlanıyor. Bordo pasaport sahibi binlerce iş insanı, bilim insanı ya da sanatçı ise turistik amaçlı olarak vize engeline takıldıkları için Edirne’yi geçemiyor. Ne fuarlara gidebiliyor ne de konferanslara katılabiliyor. Hal böyle olunca özellikle Schengen bölgesi kısıtlamasını aşabilmek için yeşil pasaport yani hususi damgalı pasaport uygulamasının kapsamının genişletilmesi gündeme geliyor. Zira yeşil pasaport sahipleri 6 aylık dilimler içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla 157 ülkeye vizesiz seyahat edebilme olanağı elde edebiliyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni santral yerlerine Rusya ve Güney Kore talip... Türkiye’de nükleer santral meselesini biliyor muyuz 22 Ekim 2024 | 245 Okunma Asgari ücrette geri sayım başladı... Olası zam oranları havada uçuşuyor 18 Ekim 2024 | 87 Okunma Meme kanseri uyarısı 17 Ekim 2024 | 98 Okunma Daron Acemoğlu kimdir? 16 Ekim 2024 | 1.095 Okunma Palamut yüz güldürüyor hamsi üzüyor 15 Ekim 2024 | 182 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar