Birinci Dünya Savaşında Türkiye
Ahmet Emin Yalman’ın “Birinci Dünya Savaşı’nda Türkiye” isimli kitabına göre, ilk Osmanlı sultanları iyi eğitim almış, Balkan prensleriyle yapılan tek eşli birleşmelerden doğan çocuklardı...
Bu imparatorlar sıkı bir eğitime tabi tutulur ve önce yeteneklerini eyaletlerde vali veya orduda kumandan olarak ispat etmek zorunda bırakılırlardı. Bazı el sanatlarında ustalık kazanmak bile, eğitimlerinin bir parçası olmuştu.
Ancak imparatorluk büyüyüp güçlendikçe, debdebeli bir hanedan yaşantısı ortaya çıktı ve bu evlilikler cahil cariyelerle yapılan sınırsız çok eşlilik haline dönüştü. Bu evlilikten doğan sayısız erkek çocuk, birbirlerine gerçek kardeşlik bağıyla bağlanamadılar. Bir sultanın ölümü, çoğu zaman tahta kimin geçeceğini belirlemek amacıyla yapılan bir iç savaş anlamına geliyordu. Bunu önlemek amacı ile kardeş, yeğen, kuzen hatta oğulların öldürülmesi gibi bir adet devlet tasarrufu haline geldi. Böyle bir iç mücadelede galip gelen ya da Sultanın hayatta kalmasına izin verdiği varis, tahta çıkmaya en uygunu olmakta idi.
Yozlaşma başlıyor