Katar’a ablukanın bir başka yüzü
Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn Katar’a uyguladıkları ablukadan vaz geçmek için, akıl dışı isteklerde bulundular. Sağ duyu galip gelmez ise, saçmalıklar sürüp gidecek gibi. Savaşlarla ilgili...
Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn Katar’a uyguladıkları ablukadan vaz geçmek için, akıl dışı isteklerde bulundular. Sağ duyu galip gelmez ise, saçmalıklar sürüp gidecek gibi. Savaşlarla ilgili dünya verilerini inceleme ihtiyacı hissettim. Elde ettiğim sonuçlar çok çarpıcı oldu.
a) Ortalama bir yaklaşımla, her hangi bir anda dünyanın üçte biri savaşla veya her an savaşa neden olabilecek İran, Katar, Kuzey Kore veya Filistin gibi anlaşmazlıklarla boğuşuyor.
b) Bağımsızlık isteği savaşların önemli bir nedeni. Ancak, bir tarafın bağımsızlık savaşçıları diğer tarafça terörist ilan ediliyor. Terör ve terör mücadelesi ise, tarihin her döneminde iki tarafı keskin bir kılıç olmuş.
c) İnsanlık tarihi hep savaşlardan bahsetse de, dünya tarihinin en çok kan dökülen yüzyılı, yirminci yüzyıl olmuş. Sadece Birinci Dünya Savaşı’nda 30 milyon ve İkinci Dünya Savaşı’nda 60 milyon kişi ölmüş.
d) Woodrow Wilson Birinci Dünya Savaşı’nı savunurken “bu savaş bütün savaşları sona erdirecek bir savaştır” diyordu. Olmadı. Irak savaşı, Başkan Bush tarafından “şeytanı yeryüzünden silmek” amaçlı olarak sunuluyordu. Yanlış bilgilendirmeye inanılarak, çıkarıldığı anlaşıldı.
e) Körfez Savaşı petrol kaynaklarının kimler tarafından kontrol edileceği yüzünden çıkmıştı. Katar ablukası da, bu nedenle yapıldı.
f) Birleşmiş Milletler’in 185 üyesinden sadece yüzde 20’sinde etnik problemler bulunmuyor. Etnik problem ise, savaşların önemli bir sebebi. Bu nedenle, başka ülkelerin huzurunu bozmak isteyen ülkeler de amaçlarını gerçekleştirmek için planlarını sık sık etnik problemler üzerine kuruyorlar. Bize yapıldığı gibi.