Savaş tahvili çıkarılmalı

1985 yılından beri Devlet Tahvilleri ve Hazine Bonoları ihale yöntemiyle bankalara satılıyor. İhale, Merkez Bankası tarafından yapılıyor; ancak, ne kadar satılacağına Hazine karar veriyor. Bankalar aldıkları bu...

1985 yılından beri Devlet Tahvilleri ve Hazine Bonoları ihale yöntemiyle bankalara satılıyor. İhale, Merkez Bankası tarafından yapılıyor; ancak, ne kadar satılacağına Hazine karar veriyor.

Bankalar aldıkları bu tahvilleri, ya portföylerinde tutuyor ya da başka bankalara yahut kişilere satıyor. Devlet Tahvili ve Hazine Bonolarına kısaca “Devlet İç Borçlanma Senetleri (DIBS)” deniliyor. DİBS’e yatırım yapacak olan yabancılar, ya ihale ile satılmış olan senetleri Türk bankalarından ya da Hazine’nin yurt dışında ihraç ettiği tahvilleri Eurobond piyasasından alıyorlar.

1985 yılından önce, Hazine’nin sattığı DİBS’ler devlet bankalarından kolaylıkla kişiler tarafından satın alınabiliyordu. Şimdi kişiler, DİBS satın almak için bankalara gitmek ve onlara da bir prim ödemek durumundalar. Dolayısıyla, büyük miktarda olmadıkça, kişilerin DİBS almaları kolay değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Patent hakları çok önemli 16 Eylül 2020 | 68 Okunma DYP GENEL BAŞKANI CİNDORUK 08 Eylül 2020 | 2.635 Okunma HÜSAMETTİN CİNDORUK 07 Eylül 2020 | 260 Okunma İmparatorlukların sonu 01 Eylül 2020 | 480 Okunma ACI İLAÇ 31 Ağustos 2020 | 170 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar