Otomatik cihazlar ve zihnimiz
Biz her gün deftere ve kara tahtaya sabah ilk iş tarih atan bir nesildik. Ve her yeni yılın ilk günleri çoğumuz tarihi, bir yıl önceki yıldan kalma alışkanlıkla geçmiş yıl diye atardık...
Biz her gün deftere ve kara tahtaya sabah ilk iş tarih atan bir nesildik. Ve her yeni yılın ilk günleri çoğumuz tarihi, bir yıl önceki yıldan kalma alışkanlıkla geçmiş yıl diye atardık yanlışlıkla. Sonra bilgisayar çıktı, böyle riskler yok. Makine kendi otomatik takip ediyor tarihi. Sizin bilmenize gerek yok, ona bakmanız yeterli tarih için yıl için saat için hatta sık sık yanı başınızda cepten okunan ezan seslerinden anlarsınız, vakit girmiştir.
Video: Otomatik cihazlar ve zihnimiz
Şartlı refleks miydi tam adı. Yeni eve taşınınca odanın lambasının düğmesini bir önceki evdeki gibi kapının mesela sağ yanında aramak. Yeni evdesinizdir oysa, kapının o yanında değil, soldadır şimdi. Hareket sensörlü otomatik yanıp sönen lambalar çıktı da bu mesele de çözülüyor gittikçe. Otomatik lamba, bizim için ‘otomat’ denilen süreli lambalardı o zamanlar. Apartmanların ortak iç aydınlatması belli bir süre yanıp sonra sönerdi. Bu bile büyük yenilikti ilk zamanlar. Çünkü öncesinde yakınca birinin kapatması gerekirdi ve kapatmayanlar israfçılıkla kınanırdı. Otomatlar bu sorunu biraz çözdü. İlk zamanlar fazla tutumlu olanlar nedeniyle ilk birkaç kattakiler evine girene kadar yanar, daha üste çıkanlar otomatın çabuk sönmesine sinirlenirdi.
Asırlar öncesini anlatıyormuşum gibi değil mi?