Dış politikada cynizm ile nereye kadar?
Rusya ile hava sahamızı ihlal eden uçağının düşürülmesiyle birlikte başlayan ve yedi ay süren kriz hiç kuşkusuz her iki ülkeye de çok zarar verdi, iki ülkenin soğuyan ilişkisi bölge...
Rusya ile hava sahamızı ihlal eden uçağının düşürülmesiyle birlikte başlayan ve yedi ay süren kriz hiç kuşkusuz her iki ülkeye de çok zarar verdi, iki ülkenin soğuyan ilişkisi bölge halklarının tamamına da büyük zarar vermiş oldu. Bu kötü ilişkiden kimin daha zararlı çıktığını ölçmenin ve yarıştırmanın hiçbir anlamı yok. Hepsinin de zarar görmüş olduğunu görmek bu ilişkilerin restorasyonunun neden bu kadar hızlı bir biçimde geliştiğini de anlamayı daha çok kolaylaştırır.
İki ülkenin ilişkilerinin soğuk olması, bölgeye daha uzak, daha yabancı veya türedi unsurların müdahale alanını daha da geliştiriyor ve bu esnada yapılan müdahaleler bölgede ihtiyaç duyulan barış ve istikrarın teminini her geçen gün daha da zorlaştırıyor. İlişki kopuk olduğunda iki tarafın da birbirine anlatabileceği, kabul ettirebileceği bir şey olmuyor. Diplomatik güç, ilişki olduğunda sözkonusu olabilen bir şey. Örneğin halihazırda ABD, bütün dünya gücüne rağmen ilişikleri kopuk olan Kuzey Kore'ye hiçbir sözünü kabul ettiremez.
Diplomatik ilişki bir tür karşılıklı bağımlılıktır, ama bu aynı zamanda iki tarafa da karşılıklı güç kazandıran bir kaynaktır.