İstanbul, insanlığın başkenti
Aralarında dünyanın her yanından ve her dinden insanın bulunduğu Uluslararası İnsani Forum isimli bir oluşum dün düzenlediği basın toplantısıyla İstanbul'u İnsanlığın başkenti olarak ilan etti....
Aralarında dünyanın her yanından ve her dinden insanın bulunduğu Uluslararası İnsani Forum isimli bir oluşum dün düzenlediği basın toplantısıyla İstanbul'u İnsanlığın başkenti olarak ilan etti. İstanbul, tabii ki Türkiye'yi temsilen unvana layık görüldü. Forum, İngiltere, ABD, Kanada, Avrupa ve Körfez ülkelerinden, Yeni Zelenda ve Avusturalya'dan katılımcıların olduğu bir forum.
BM insani yardım endekslerine bakarak, belirlenmiş nesnel kriterlere göre ülkelerin insani yardım ve siyaset alanındaki faaliyetlerine bakarak tespit edilen kriterlere göre bir tür “insaniyet ölçme ve derecelendirme kuruluşu” olarak faaliyet gösteriyorlar. Bu objektif kriterlere göre Türkiye geçtiğimiz son altı yıl içinde dünyanın en zengin ülkesi olmadığı halde, gayrı safi milli hasılasına nispetle dünyada en fazla insani yardım yapan ülke olarak tespit edilmiş.
3 milyon sayıyla dünyada en fazla mülteci barındıran ülkesi ama bundan daha önemlisi bu mülteciler için açmış olduğu 25 kampta sergilediği kalite ve genel olarak sergilediği insani tavır. Kendilerini evlerinde hisseden mülteciler sadece devletten değil, aynı zamanda halktan da bu misafirperverliği görüyorlar. Türkiye halkı gelenleri mülteci değil, ya misafir veya muhacir olarak görüyor ve onlara nispetle Ensar seviyesine yükselme ihtimalini bir fırsat addediyor.
Türkiye bu mültecileri kabul ederken başka ülkelerin yaptığı gibi asla seçici davranmıyor. Dine, dile, renge, eğitim seviyesi ve mesleğe bakmadan sadece mazlum ve mağdur olma niteliğine bakıyor. Ne yazık ki başka ülkeler bu süreçteki insani yükü paylaşmak zorunda kaldıklarında bile bütün bu alanlarda seçici davranarak en yetişmiş insan kaynağını alarak hem vicdanlarını rahatlatıyor hem de bu konudaki sorumluluklarını geçiştirmiş oluyorlar.