Ramazan’da okumak: Beyan Yayınlarının Hatırat Serisi
Ramazan'la ihya olmanın yolu, kendimizin dışına çıkmamız, kendi benlik zindanımızdan sıyrılmamızdan geçiyor. Biz hiçbir şey yapmasak bile Ramazan bizim hayatımıza öyle bir sökün ediyor ki...
Ramazan'la ihya olmanın yolu, kendimizin dışına çıkmamız, kendi benlik zindanımızdan sıyrılmamızdan geçiyor. Biz hiçbir şey yapmasak bile Ramazan bizim hayatımıza öyle bir sökün ediyor ki, hiç kimseyi bu rahmet atmosferinin dışında bırakmıyor. Ama kuşkusuz bir şey yapmak, bize gelen Ramazan'ı saygıyla, muhabbetle karşılamak, onu yerine oturtmak onu ihya etmek gerek. Ramazan esas o zaman bizi başka türlü ihya ediyor.
Kur'an ayı olarak Ramazan'ın en çok öne çıkardığı etkinlik kuşkusuz “okumak'. Müslüman varoluşuyla özdeşleşmiş kendi başına önemli bir varoluş düzeyidir okumak. O yüzden “Oku” diye başlıyor Allah'ın kitabı. Yaradanın adıyla, insanı bir nutfeden yaradan rabbinin adıyla oku…
Bu emirle birlikte Kur'an'ı da, kainat kitabını da, Ramazan'ın kendisini de, kendimizi de, birbirimizi de, rabbimizi de okumak gereğini telakki ediyoruz.
Ramazan'da Kur'an'ı da çok okumak lazım, mümkün mertebe başka kitaplar da okumak için vesile kılmak lazım. Sizi bilmem ama Ramazan ayları benim kitap okuma hızımı ve yoğunluğum epey yükselttiğim zamanlardır. Belki İstanbul ve Ankara'daki kitap fuarları, kitaba olan ilgiyi ayrıca artırıyordur. Seksenli yıllardan beri hiç sekmeden düzenlenen Kocatepe'deki fuarı her seferinde iple çekerim. Sultanahmet Kitap fuarı bir süredir Beyazıt'ta yapılıyor. Aynı heyecan oluyor mu bilmiyorum.