Demokrasi nedir?

Demokrasi toplumun en küçük birimi olan aile içinde başlar, sosyalleşmenin ilk basamağını oluşturan okulda uygulamalı olarak öğretilir...

Giderek siyasî partilere sirayet eder ve nihayet devlet yönetiminde birbirini denetleyen kurumların hakkaniyet ölçütü olarak varlığını hissettirir.
Demokrasi insanların öznel tutumlarından, iyi niyetlerinden kaynaklanan, insanlar onun varlığını istedikleri için gerçekleşen bir şey değildir. Toplumun farklı sınıflarının kendi içlerinde ve birbirlerine karşı verdikleri mücadeleler içinde oluşan ve zamanla yerleşen normları temel alarak yükselir. Bu normların varlığını sürdürebilmesi kapitalist toplumlarda belirli bir refah seviyesini de gerektirir. Toplumu oluşturan sınıfların ve bütün çıkar gruplarının genel bir siyasî ve iktisadi dengeyi gözeterek örgütlü olmaları demokrasinin esas güvencesidir.
Demokrasinin olduğu bir toplumda cumhurbaşkanı işverenlere “Olağanüstü hal sayesinde grev olmuyor, daha ne istersiniz” mealinde konuşamaz. İşverenlerin sözcüsü iş uyuşmazlıklarında dava şartı olan zamanaşımı süresinin kısaltılmasını kameraların önünde  devlet başkanından rica etmeye utanır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sorunu 24 Ağustos 2019 | 1.589 Okunma HDP sorunu 24 Ağustos 2019 | 36 Okunma Müşterek harekât 17 Ağustos 2019 | 279 Okunma Diyanet’in tarikat cemaat raporu 10 Ağustos 2019 | 783 Okunma Yeni bir dünya 06 Ağustos 2019 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar