Savaş ve siyaset
Stratejide dolaylı tutumun düsturu şudur: “Bir şey değişir, her şey değişir.” Aslında böyle bir düstur var mı, bilmiyorum. Şimdi uydurdum. Bence olması gerekir. Mesela Napoleon, Waterloo...
Stratejide dolaylı tutumun düsturu şudur: “Bir şey değişir, her şey değişir.” Aslında böyle bir düstur var mı, bilmiyorum. Şimdi uydurdum. Bence olması gerekir.
Mesela Napoleon, Waterloo Savaşı’nı (1815) hava durumunda ani bir değişiklik nedeniyle kaybetmiştir. Havanın kapalı olacağı tahmin edilmektedir. Napoleon, Charleroi (Şarlörua) yakınlarında atından iner ve buz tutmuş bayırı inceler. Topların oradan geçebileceğine kanaat getirir. Fakat hava durumu değişir, ansızın güneş açar, zemin yumuşar ve toplar çamura saplanır. Karşısındaki ordunun komutanı Wellington için her şey değişmiştir.
Yani zafer kazanmak için sizin bir şey yapmanıza gerek kalmayabilir. Karşınızdaki düşman ordusu ikiye bölünüp savaşa tutuşabilir ve bir bölümü imha olmamak için sizden lojistik destek isteyebilir. Ya da düşman ordusunda salgın hastalık başlar ya da yanlış yola saptığı için başına kayalar düşer. Sayısız olasılık var.