“Ateş pahası”!

Önce, “çok pahalı, fiyatı çok yüksek” anlamına gelen “ateş pahası” deyiminin hikâyesine kısaca bir bakalım…Derler ki, bir gün Kanuni Sultan Süleyman Halkalı taraflarında ava...

Önce, “çok pahalı, fiyatı çok yüksek” anlamına gelen “ateş pahası” deyiminin hikâyesine kısaca bir bakalım…

Derler ki, bir gün Kanuni Sultan Süleyman Halkalı taraflarında ava çıkmış. Aniden şiddetli bir yağmur bastırmış. Padişah ve adamları, avı bırakıp karşılarına çıkan ilk eve sığınmak zorunda kalmışlar. 

Tabii o zamana kadar Padişah dâhil, herkes sırılsıklam olmuş.

Onları sucuk gibi ıslanmış gören ev sahibi, hemen bir ateş yakmış. Misafirler ateşin etrafında halka olmuşlar. Hem kurulanmışlar, hem ısınmışlar, hem de koyu bir sohbete dalmışlar.

Ev sahibi zeki mi zeki biri: Kulağına kadar gelen kırık-dökük kelimelerden misafirlerinin önemli insanlar olduğunu hemen anlamış. Yemekler çıkarmış, şerbetler sunmuş, bir dediklerini iki etmemiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Osmanlı’da ev hayatı 03 Kasım 2020 | 495 Okunma Osmanlı evleri ve modern evlerimiz 02 Kasım 2020 | 381 Okunma Toplum yeniden inşa edilmeli 31 Ekim 2020 | 397 Okunma Osmanlı’da çocuk olmanın anlamı 30 Ekim 2020 | 287 Okunma Türkiye’de çocuk olmak… 28 Ekim 2020 | 164 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar