“Bacak yarışması”ndan evlilik programlarına
Daha önceki yazılarımda da sözünü ettiğim İsviçreli aile hukuku profesörü Gaston Jezz, Türk aile yapısının sağlamlığını anlattığı makalesini şöyle bağlıyor:...
Daha önceki yazılarımda da sözünü ettiğim İsviçreli aile hukuku profesörü Gaston Jezz, Türk aile yapısının sağlamlığını anlattığı makalesini şöyle bağlıyor: “Ben Batılı bir aile hukuku profesörü olarak diyorum ki; Türk milletinin elinden aile nizamını alınız, geriye hiçbir şey kalmaz”…
İlk hedef böylece belirlenmiş oluyor: Aile…
Hedefi belirledikten sonra, sıra “yöntem” tespitine geliyor. 1925’in anlı-şanlı “cumhuriyetçi”leri “aileyi bozma teknikleri” üzerine kafa patlatırken, bir fikir öne çıkıyor: “Açık-saçıklığı teşvik edelim!” Ama hâlâ “kapalı toplum”da bu nasıl yapılacaktır?
Envai çeşit yollar bulunuyor. Bu yollardan biri “magazin dergiciliği”dir. Cumhuriyet döneminin ilk magazin dergisi Resimli Ay, yayın hayatına 1924 yılında başlıyor. Sahipleri, “Komünist karı-koca” olarak tanınan Sabiha Sertel ve Zekeriya Sertel’dir.1931 yılına kadar, Türk toplumuna “moda” kavramını ve çıplaklığı kabul ettirici yayınlar yapıyor. Kapaklarında bol bol yabancı kadın artistler kullanıyor. Kadınlarımıza, “Bunlar gibi olun” mesajı verilmeye çalışılıyor.
“Yayın yoluyla toplumu bozma” işlevi, 7 Gün dergisine geçiyor. Hürriyet’in kurucusu Sedat Simavi’nin sahip olduğu 7 Gün dergisi de aynı yöntemlerle topluma aynı mesajları iletiyor: “Açılın”!