Osmanlı Türkiye’sinde “kadın” vakıfları (2)
Sultan Ahmed’den Gülhane’ye inerken solunuza gelen Zeynep Sultan Camii’ni yaptıran Zeynep Sultan, Sultan I. Ahmed’in kızıdır…Bu camiin arkasındaki mektep, bugün de ilköğretim okulu olarak...
Sultan Ahmed’den Gülhane’ye inerken solunuza gelen Zeynep Sultan Camii’ni yaptıran Zeynep Sultan, Sultan I. Ahmed’in kızıdır…
Bu camiin arkasındaki mektep, bugün de ilköğretim okulu olarak kullanılmaktadır.
Eminönü-Karaköy arasındaki Galata Köprüsü’nün ilk adı “Hayriye Köprüsü”dür ve Sultan Abdülmecid’in annesi Bezmi Alem Valide Sultan tarafından salt hayır maksadıyla 1836 yılında ahşap olarak yaptırılmıştır.
Unkapanı Köprüsü’nün Azapkapı ayağına inerseniz sizi İstanbul’un en muhteşem çeşmelerinden biri karşılar. Bu çeşmenin bir de hikâyesi var…
Yıllar önce o civarda yaşayan fakir bir ailenin kızı olan Saliha, o mevkideki kaynaktan su doldurmaya giderken, testi elinden kayıp kırılmış. Sekiz yaşlarında olan Saliha ağlamaya başlamış. Tam o sırada kaynağın önünden geçen saraylı hanımefendilerden biri Saliha’ya acımış. Belki yüz testi parası vererek artık ağlamamasını söylemiş. Fakat Saliha ağlamayı sürdürmüş. Bunun üzerine Hanımefendi, “Hâlâ neden ağlıyorsun?” diye sormuş. Saliha, “Ben testinin kırılmasına değil, testiyi kıran beceriksizliğime ağlıyorum” demiş.